Skriv ut

I helgen möttes ett hundratal representanter från den syriska oppositionen på en konferensanläggning i Stockholm. Deltog gjorde ledande företrädare från en rad olika oppositionspartier, organisationer bildade på etnisk och religiös grund, samt författare, universitetslärare, skådespelare och bloggare. Konferensen genomfördes med stöd av Olof Palmes Internationella Center.

I totalitära stater som Syrien verkar oppositionen ofta under mycket svåra omständigheter. Därför är det viktigt att skapa mötesplatser för de grupper som vill arbeta för mänskliga rättigheter och en demokratisk utveckling. Regimerna i denna typ av länder använder sig dessutom ofta av strategin att försöka splittra oppositionen för att försvaga den. Gemensamma möten mellan olika delar av oppositionen är därför av största vikt.

– Personer från oppositionen vände sig till oss med förfrågan om stöd till att genomföra en samling av oppositionens olika delar. De sökte också råd kring metoder för hur de kan förenas kring viktiga frågor för att komma vidare i sitt arbete, säger Jens Orback, Palmecentrets generalsekreterare.

En av deltagarna var ordföranden för Syriens nationella råd som bildades i Istanbul i början av oktober, Burhan Ghalioun. Han utesluter förhandlingar med regimen i Syrien.

– Vi är fortfarande i kamp mot regimen och vi måste ena alla krafter i den striden för att få till stånd en förändring så snabbt som möjligt, och stödja de unga på gatorna i revolutionen, sa Ghalioun.

I konferensen deltog också Michel Kilo, författare och aktiv i oppositionsrörelsen i Syrien. Det var första gången på sex år han tillåtits att lämna Syrien.

– Det nya nationella rådet har gett proteströrelsen i Syrien hopp, nu gäller det att rådet lever upp till deras förhoppningar, säger Michel Kilo.

På måndagsmorgonen arrangerade Palmecentret en pressträff där representanter från den syriska oppositionen berättade om helgens konferens och dess resultat. Medverkade gjorde Abdulbaset Sieda, Ghied Al Hashmy och Faiez Sara.

Mer om Syrien och konferensen här:

SR Ekot :
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6240&artikel=4737459

Svd: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/syrisk-opposition-mottes-i-stockholm_6535717.svd

Reuters: http://www.reuters.com/article/2011/10/08/us-syria-opposition-idUSTRE7971KH20111008

Publiceringsdatum: 2011-10-10

Till toppen av sidan
Vi är fortfarande i kamp mot regimen och vi måste ena alla krafter i den striden för att få till stånd en förändring så snabbt som möjligt, och stödja de unga på gatorna i revolutionen. - Burhan Ghalioun

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...