Skriv ut

Angola är ett land som håller på att resa sig efter decennier av inbördeskrig. Palmecentret och Socialdemokraterna samarbetar med landets socialdemokratiska parti, MPLA, i ett projekt som kallas Från vapen till valsedlar. Även andra systerpartier, som delar ett förflutet av utdragen frihetskamp mot ockupation och förtryck, deltar som till exempel ANC i Sydafrika och Fatah i Palestina.

 Rui Miguêns de Oliveira under Anna Lindh-seminariet 2012. Foto: Anders LöwdinÅratal av konflikt riskerar att skapa slutna organisationer. Palmecentret och Socialdemokraterna stödjer därför MPLA i dess arbete med att stärka interndemokratin och därmed förbättra relationen mellan gräsrötter och partiledning.

MPLA-medlemmen Rui Miguêns de Oliveira besökte nyligen Sverige med anledning av årets Anna Lindh-seminarium. MPLA vann 175 av 220 mandat i parlamentsvalet i augusti 2012 och nu väntar nya utmaningar i ett land som är under uppbyggnad.

– Vi har arbetat mycket med infrastrukturen i landet, med utbildning, sanitet och sjukhus.  Nu ska vi fortsätta det arbetet, säger de Oliveira.

En annan viktigt del i arbetet med att utveckla landet är utbildning.

– Vi förstår att det är omöjligt för ett land att växa och ha en dräglig levnadsstandard om det inte finns en sann vilja att höja nivån på utbildningen, säger han. Utbildning är grunden för utveckling.

”Vi måste bevara freden som vi fick efter krigets slut”

Angola har bara haft fred i tio år. Från självständighetsåret 1975 fram till 2002 utkämpades ett segdraget inbördeskrig mellan det nuvarande regeringspartiet MPLA och oppositionspartiet Unita.

– Vår konflikt har en lång historia som egentligen började vid det första stadiet av vår kamp för självständighet, och det gör vår försoningsprocess svår, säger de Oliveira.

Konflikten har satt djupa spår men efter att parterna lade ner sina vapen 2002 har en relativ stabilitet infunnit sig i landet.

– Vi måste bevara freden som vi fick efter krigets slut. Vi befann oss i krig i mer än 42 år och det har bara gått tio år sedan freden. Tidsmässigt är därför inte relationen så bra som den borde men vi tror att vi är inne på rätt väg.

Nya handelsavtal behövs för Afrika

Temat för årets Anna Lindh-seminarium var A new global deal between capital and labour. Deltagarna diskuterade bland annat vilken form som framtida förhandlingar av nya avtal mellan olika länder bör ha. På seminariet var det tydligt att stater på egen hand inte längre kan bära ansvaret för sitt välstånd.

– Beslut som fattas på nationell nivå måste fattas i vetskapen om att de inte längre är helt och hållet nationella eller ens regionala. På grund av det måste vi från politiskt håll finna ett utrymme där vi bättre kan koordinera våra program, säger de Oliveira.

För Angola som är rikt på naturresurser är exporten av exempelvis olja och jordbruksprodukter en viktig inkomstkälla. Rui Miguêns de Oliveira framhåller därför också vikten av nya handelsavtal för Angola och andra länder i Afrika.

– Vi har förstås redan ett avtal med EU, ett ACP-avtal (ett utvecklingssamarbete mellan EU och tidigare kolonier i Afrika, Karibien och Stillahavsregionen), där vi tillåts att exportera en del varor till EU. Men vi tror att vi fortfarande har en bit kvar på vägen vad det gäller subventionerna av EU:s egna jordbruksprodukter. Jag tror att det är något vi kan arbeta fram med EU så att afrikanska länder, inklusive SADC-regionen (Southern African Development Community är en regional samarbetsorganisation som bland annat omfattar Sydafrika, Angola och Zimbabwe) kan exportera till EU. En mer öppen och rättvis handel, säger han.

Oavsett vilka avtal som kommer till stånd så måste ambitionen vara att intäkterna kommer folket till del.

– Vi försöker uppnå en hög tillväxt som märks i medborgarnas vardag. Du nämnde att vi är ett rikt land, jag skulle säga ett potentiellt rikt land. Vi har mineraler, bördig åkerjord och vattenreserver. Allt det borde komma folket till del så att vi kan förvandla den potentialen till ett riktigt välstånd.

Text: Martin Karlsson
Foto: Anders Löwdin

Publiceringsdatum: 2012-10-30

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...