Skriv ut

Den 12 april släpptes advokaten och människorättskämpen Muharrem Erbey efter att ha suttit häktad i fem år. Erbey var vid tiden för häktningen ordförande för Human Rights Association (HRA), som är en av Palmecentrets partnerorganisationer i Turkiet. Sedan 2009 står han åtalad bland annat för att ha deltagit i demokratiworkshops och för att ha förödmjukat den turkiska staten.

– Det är naturligtvis glädjande att Muharrem Erbey har släppts ur häktet. Men åtalspunkterna mot honom finns kvar, och flera av dem står i strid mot de mänskliga rättigheterna, säger Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback.

Palmecentret och Advokater Utan Gränser samarbetade i flera år med HRA i ett projekt där advokater i Turkiet och Sverige kunde utbyta erfarenheter och kunskaper. Syftet var att stärka de mänskliga rättigheterna och den demokratiska utvecklingen i Turkiet.

– Det är av största vikt att det turkiska rättsväsendet utvecklas på ett sådant sätt att det kan få förtroende också bland Turkiets nationella minoriteter. Särskilt om Turkiet ska kunna närma sig den Europeiska Unionen. Om åtalspunkterna mot Erbey skulle läggas ner vore det ett steg i rätt riktning, säger Jens Orback.

 

Publiceringsdatum: 2014-04-15

Till toppen av sidan