Skriv ut

Sex års samarbete mellan Soroca i norra Moldavien och Unga Örnar i Borås och Säffle är på väg att avslutas. Resultatet av samarbetet är ungdomar som bland annat blivit medvetna om att det är viktigt med organisering för att Moldavien ska bli mer demokratiskt i framtiden.

– Hur många här inne känner till hiv och aids?

Luften i föreläsningssalen fylls av händer och armar från ungdomar och ledare från moldaviska Unga Örnar när 14-åriga Arina Ljung från Säffle inleder ett seminarium om hiv och aids med en frågestund.

Deltagarna, ungdomar mellan 14 och 18 år, diskuterar hur hiv och aids smittar, och vad man kan göra för att skydda sig.

Efter nästa fråga, ”Hur många har haft sex- och samlevnadsundervisning?”, vilar samtliga händer kvar i deltagarnas knän.

Hiv- och aidsseminariet är det näst sista för deltagarna. Efter sex års samarbete kommer det projekt som drivits av Unga Örnar i Säffle och Borås i Soroca i norra Moldavien att avslutas. Sedan starten 2004 har de deltagande ungdomarna samlats två gånger om året – en gång i Moldavien, en i Sverige.

Sista dagen är vikt åt ledarskapsutbildning. Just ledarskapsutbildningar, demokratiarbete och organisationsbyggnad har varit fokus för projektets seminarier, förutom varje mötesomgångs olika kunskapsteman – till exempel miljö, jämställdhet och, som nu, hiv och aids.

Syftet med projektet har varit att bygga upp en organisation med svenska Unga Örnar som förebild i fem byar utanför Soroca. Engagerade lärare har tillsammans med äldre ungdomar på fritiden agerat ledare och fritidsverksamheten har haft mellan 40 och 60 deltagare i varje by per år. Förutom läxläsning och sportaktiviteter har barn och ungdomar, från åtta år och uppåt, ägnat sig åt hantverk. Till exempel har de byggt fågelholkar och broderat dukar och kuddar, saker som sedan sålts på marknader till förmån för exempelvis påsk- och julinsamlingar till olika barnhem.

Många arbetar utomlands

Bakgrunden till projektet är allvarlig. Uppskattningsvis befinner sig mellan 650 000 och en miljon vuxna moldaver utanför landet. På grund av fattigdom och skyhög arbetslöshet har de inte sett några andra alternativ än att söka sig utomlands efter arbete. Kvar har de många gånger lämnat sina barn. Barn som har tur har mor- eller farföräldrar som kan ta hand om dem, andra tvingas i unga år att ta ansvar för hushåll och yngre syskon. Ytterligare andra tvingas att bo på barnhem.

Landets barn och ungdomar växer dessutom upp i ett samhälle där trafficking, droger och prostitution är stora problem, samtidigt som arbetsmöjligheterna är små – särskilt på landsbygden.

Genom att erbjuda fritidsaktiviteter i byarna hoppas Unga Örnar kunna locka ungdomar att stanna kvar, och därigenom – för att citera en av de moldaviska ledarna – förhindra att de hamnar på platser eller i situationer där de riskerar att göra sig själva eller andra illa. I förlängningen innebär också minskad utflyttning och en engagerad ungdom att civilsamhället stärks även på landsbygden.

Stort intresse för aktiviteterna

Projektet har varit populärt bland såväl svenska som moldaviska ungdomar. Ecaterina Saluta är 16 år och har varit med i Unga Örnar Moldavien sedan hon var tolv. Hon har framför allt uppskattat att på senare år själv få vara ledare, eftersom de barn och ungdomar hon haft hand om visat så stort intresse för fritidsaktiviteterna.

– Dessutom har jag lärt mig mycket. Jag hade till exempel läst att Moldavien är en demokrati. Nu förstår jag att det inte stämmer, Moldavien är inte en demokrati till hundra procent.

Mariela Stoica är sjutton år och har även hon varit engagerad i Unga Örnar Moldavien sedan hon var tolv. Från början gick hon med för att hon genom organisationen fick en möjlighet att åka till Sverige på sommarläger.

– Men sedan har jag fortsatt eftersom det var så intressant att lära sig mer om demokrati och ledarskap.

14-åriga Jessica Engström, som tillsammans med Arina Ljung och Linn Sandberg höll i inledningens seminarium om hiv och aids, är också glad över att ha varit en del av projektet.

– Det bästa har varit gemenskapen, att jag har fått träffa så många människor. Innan jag gick med i Unga Örnar var jag jätteblyg och vågade knappt prata med folk. Jag ska absolut fortsätta vara med, säger hon.

Och bara för att Unga Örnar i Säffle och Borås inte längre kommer att åka till Moldavien en gång om året betyder det inte att ungdomarna i Soroca lämnas i sticket. Projektet må vara avslutat, men verksamheten och Unga Örnar Moldavien lever vidare.

Publiceringsdatum: 2010-12-16

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...