Skriv ut

KULT är en organisation i Sarajevo som bland annat arbetar med olika utbildningsprogram för ungdomar. Sista helgen i september arrangerade de en utbildning i Sarajevos parlament då ungdomarna fick lära sig mer om hur EU-kommissionen och EU-parlamentet fungerar.

Rejan Igor Roic och Elma Beslic, KULT– Det var spännande att lära sig mer om Europa, sa Sara Johannes en av deltagarna på utbildningen som representerade Sverige under helgens aktiviteter.

Utbildningen började med att alla deltagare fick läsa om hur olika EU institutioner fungerar och det följdes av en tävling. Dagens viktigaste programpunkt var att ungdomarna fick praktisera genom att representera olika kandidatländer (Bosnien-Hercegovina, Serbien, Montenegro och Makedonien).

Ungdomarna representerade olika politiska partier och tränade under workshopen på argumentation för att få igenom sina politiska förslag. Ett annat viktigt inslag under dagen var mediernas roll och hur stort genomslag media har i det politiska livet. Ungdomarna fick chansen att vässa sina uttalanden som sedan sändes på en stor tv-skärm. Allt för att göra det så verkligt som möjligt.

Sara Johannes sa att hon lärt sig att Bosnien-Hercegovina släpar efter i processen och att de har en lång väg kvar till en EU integrering. Hon är övertygad om att hennes kunskaper kommer vara en viktig faktor i hennes fortsatta utveckling.

– Jag hoppas kunna arbeta på en internationell organisation i framtiden, sa Sara Johannes.

KULT, Institute for Youth Developement,  är en av Palmecentrets samarbetsorganisationer. Läs mer på Kults hemsida.

Text: Christina Bergman, handläggare, Västra Balkan

Publiceringsdatum: 2012-10-17

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...