Skriv ut

Uppdrag Solidaritet - arbetarrörelsen och Södra Afrika 1960-1994

När apartheidpolisen i Sydafrika sköt ihjäl fredliga demonstranter i Sharpeville 1960 blev det en väckarklocka för svenska folket. Erfarenheterna av orättvisa och orättfärdighet fanns fortfarande i färskt minne hos de svenska arbetarna och solidariteten satt i ryggmärgen. Fackföreningsrörelsen startade bojkotter och insamlingar, det socialdemokratiska ungdomsförbundet hängde på liksom konsumentföreningar, ABF och andra organisationer i arbetarrörelsen. Olof Palme gick i spetsen för ett solidaritetsarbete som växte långt utanför arbetarrörelsen och som kom att fortsätta ända fram till Nelson Mandela utropades till president 1994.

Tusen och åter tusen svenska var med i detta stora och spännande folkrörelsearbete som mobiliserade stora summor pengar och brett politiskt stöd; det hölls knappt ett möte utan att södra Afrikas befrielse stod på dagordningen och bössorna på kaffeborden. Men få visste hur solidariteten blev verklighet; hur pengar smugglades i bruna papperspåsar av svenska ombudsmän eller skickades till ”fina” adresser som ingen skulle misstänka.

Nu har för första gången alla pusselbitar fogats samman till en spännande och intressant dokumentation av en unik historisk epok. I boken Uppdrag Solidaritet – arbetarrörelsen och Södra Afrika 1960-1994, berättar fackligt och politiskt engagerade solidaritetskämpar om en tid som förändrade södra Afrika och också deras liv. Boken innehåller också närmare 100 bilder och material från olika tidsepoker.

Boken har skrivits av Birgitta Silén, som under många år arbetat med Sydafrika och södra Afrika och som sedan 2006 är biståndschef på Palmecentret.

Boken om arbetarrörelsen och södra Afrika ingår i ett större historieprojekt om sammanlagt fem böcker om svenska folkrörelser. Projektet finansieras av Sida/Nordiska Afrikainstitutet och ska presenteras vid bokmässan i Göteborg hösten 2007.

Publiceringsdatum: 2007-05-16

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...