Skriv ut

Den tredje november är det kommunval i Kosovo. Democracy in Action, som stöds av Palmecentret, är ett nätverk av oberoende organisationer som bland annat övervakar kandidaternas kampanjer. Detta eftersom tidigare kommunval har kantats av fientligheter, aggressivitet, fusk och korruption.

Shqipe Gjocaj. Foto: Kerstin Mikaelsson– För att folket ska representeras på samhällets maktpositioner är det viktigt att alla har en möjlighet att rösta i valet den tredje november. Kvinnor och män, oavsett etnisk tillhörighet, religion eller funktionsnedsättning, alla ska de ha riktig information och lika förutsättningar att delta, säger Erkan Vardari, koordinator för Democracy in Actions arbete i regionen Prizren.

Democracy in action utbildar valövervakare till att räkna röster och informera och rapportera om risker och oegentligheter som bryter mot Kosovos lag. Den senaste månaden har Erkan Vardari och Democracy in Action också arbetat febrilt med att bevaka de olika valkampanjerna. Bland annat har de granskat partiernas ekonomi. I ett försök att minska korruption och maktmissbruk har Kosovo upprättat ett antal lagar om kostnadsredovisning. Genom att besöka partiernas aktiviteter har Democracy in Action kontrollerat att partierna följer dessa lagar. Och på valdagen kommer Democracy in Action att upprätta en jourtelefon dit medborgare ska kunna ringa och anmäla misstänkt fusk.

– Vi vill inkludera alla i processen för ett mer demokratiskt val i Kosovo, säger Erkan Vardari.

För att uppmuntra och stärka kvinnor i politiken har Democracy in Action startat projektet Women for voting rights. Projektet leds av Shqipe Gjocaj. Hon berättar att de tillsammans med lokala kvinnorättsorganisationer bjuder in medborgare till möten för att diskutera valprocessen och för att informera om vikten av kvinnors rättigheter.

– Det här är något som inte bara rör kvinnor i samhället. Det handlar lika mycket om män. Därför måste kvinnor och män arbeta tillsammans för jämställdhet. Och inte bara i anslutning till valdagen. Vi måste driva ett hållbart och långsiktigt arbete för att män och kvinnor ska behandlas lika i hela samhället, säger Shqipe Gjocaj.

Genom att utbilda kvinnliga politiker och personer inom oberoende organisationer i ledarskap och valdeltagande strävar Women for voting rights efter att kvinnor ska få samma utrymme som männen i politiken.

– Vi hoppas att kvinnor ska bli mer inkluderade i den demokratiska processen i och med vårt arbete och att kvinnor faktiskt ska gå och rösta på valdagen, säger Shqipe Gjocaj.

Text och foto: Kerstin Mikaelsson

Publiceringsdatum: 2013-11-01

Till toppen av sidan
Det här är något som inte bara rör kvinnor i samhället. Det handlar lika mycket om män. Därför måste kvinnor och män arbeta tillsammans för jämställdhet. - Shqipe Gjocaj

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...