Skriv ut

”Vi är en del av en global värld, fullt ut, vare sig vi vill eller inte. Vi äter livsmedel från Västsahara, använder Omega 3 som är producerat på fiskolja därifrån. Svenska fiskare är aktiva i vattnen och sen är det fosforn. Utan fosfor skulle vi svälta ihjäl. Marocko sitter på denna värdefulla resurs och fosforn hamnar i våra hem. Göder våra gräsmattor, finns i fläsket vi köper och äter och finns till och med i hundmaten!” Det säger Lars Schmidt, en av författarna till boken Tyst Territorium.

I min hand har jag en liten plastpåse med ett oansenligt, sandliknande innehåll som färdats en lång och krokig väg från fosfatgruvan i Bou Craa till Sveavägen 68 i Stockholm. Denna dyrbara sand fraktas med båt från Västsahara till en fabrik i Litauen varifrån författarna har lyckats muta till sig prover. Fosfor behövs till konstgödsel och utan den skulle världen svälta. Marocko och Västsahara uppskattas kontrollera över 70 procent av världens samtliga brytbara tillgångar. Trots att folkrätten slår fast att västsaharierna har rätten till det som utvinns i deras land hamnar vinsterna hos ockupationsmakten Marocko. Och alla köper, om än inte öppet. Om detta handlar ett av kapitlen i boken. Författarna har följt fosforns väg från gruvan till bacon, ströbröd och hundmat producerade i EU. De visar också att svenska pensionsfonder äger aktier i internationella gödselföretag som köper västsaharisk fosfatmalm.

Lars Schmidt säger att de skrivit Tyst Territorium för att påminna om situationen för västsaharierna samt för att visa på några av anledningarna till varför inget händer trots att folkrätten är tydlig och klar. Handeln med fosfor, liksom att bland andra Frankrike och USA är beroende av Marocko, är en del av förklaringen. Och vi som läser boken och upprörs – vad kan vi göra?

– Engagera er. Vi borde kunna göra Västsahara till en Sydafrikafråga, agera som under apartheid. Vi kan bojkotta varor, se till att företag slutar sälja produkter med innehåll från Västsahara. Vi kan vända oss till våra politiker. Fakta i målet är klara, säger Lars Schmidt.

Han är en av få svenskar som har skildrat det marockanska förtrycket inifrån och jag frågar vad han främst tar med sig från sin resa.

– Jag var rädd. Jag inser att den rädsla jag kände inte är någonting mot vad de som bor där upplever, de som dagligen, stundligen lever i det totala övervakningssamhället. Vägspärrarna, poliserna. När som helst kan du gripas eller frågas ut. Tänk att ständigt leva under den pressen. Jag fattade verkligen vilken situation det var och imponerades stort av deras mod.

– Det var också djävligt sorgligt att se hur en halva av befolkningen sitter i flyktingläger år efter år och en halva lever kvar. Alla längtade efter att få träffa sina släktingar. De uttryckte en blandning av sorg och kämpaglöd.

Text: Annika Torstensson

Tyst Territorium – sju reportage om Västsahara är en av de första svenska skildringarna inifrån ett land som inte finns trots att det borde. Fakta är klara: Västsaharierna har rätt till sitt eget land. Internationella domstolen i Haag konstaterade det redan 1975 och Spanien lovade västsaharierna självständighet när de lämnade sin gamla koloni samma år, helt i enlighet med FN. Men så har det inte blivit. Marocko ockuperar Västsahara sedan 1975 och den halva av befolkningen som stannat kvar har blivit andra klassens medborgare i sitt eget land. Oppositionella förföljs och fängslas. Den andra halvan av befolkningen lever sedan snart fyrtio år i tältläger i öknen på andra sidan gränsen till Algeriet. Varför ser det ut så här? Det försöker författarna Fredrik Laurin och Lars Schmidt att ta reda på. Olof Palmes Internationella Center är engagerat i kampen för ett fritt Västsahara sedan många år och har stött författarnas arbete med boken ekonomiskt. Boken ges ut av Atlas förlag hösten 2013.

Intervjun är även publicerad i Internationella Socialdemokraten.

Publiceringsdatum: 2013-09-13

Till toppen av sidan
Engagera er. Vi borde kunna göra Västsahara till en Sydafrikafråga, agera som under apartheid. - Lars Schmidt

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...