Skriv ut

- 21 västsahariska människorättsaktivister hungerstrejkar nu i november i marockanska fängelser. Stöd dem! De måste friges villkorslöst eller få en rättvis rättegång! Det säger Brahim Dahane med hetta en kylig novemberdag i Stockholm, dit den västsahariske människorättsaktivisten bjudits in av bland andra Palmecentret.

Brahim Dahane. Foto: Martin WikströmHan vet vad han talar om. Han har hungerstrejkat i 41 dagar i ett marockanskt fängelse.

– Det är svårare att stå ut med hunger och kyla nu när jag är 44 år än när jag fängslades första gången som 19-åring, säger Brahim Dahane.

Han var bara ett barn när Marocko ockuperade Västsahara 1975. 1987 greps han och hundratals västsaharier inför ett FN-besök. I flera år satt han i ett hemligt fängelse utanför huvudstaden El Aaiún under vidriga förhållanden men överlevde.

Sedan dess har han med fredliga medel försökt att få ut information till omvärlden om alla de övergrepp som den västsahariska befolkningen fått och fortfarande får utstå från den marockanska ockupationsmakten.

Tillsammans med andra västsahariska före detta fångar bildade han föreningen ASVDH, som omedelbart förbjöds av marockanska myndigheter.

Det var för sitt fredliga informationsarbete om mänskliga rättigheter som han för två år sedan, hösten 2009 tilldelades Per Angerpriset av den svenska regeringen. Men vid den högtidliga prisutdelningen i Stockholm stod bara en ensam tom stol på podiet och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth fick lämna priset till Brahims syster Aicha i stället. Brahim satt åter i fängelse i Marocko.

Tillsammans med sex andra aktivister hade Brahim Dahane rest till de västsahariska flyktinglägren i Algeriet. Det var första gången som västsaharier från ockuperat område gjorde en sådan resa.

På hemresan via Alger fick Brahim Dahane ett telefonsamtal. Det fanns stor risk att gruppen skulle gripas när de landade i Casablanca. Ville han resa direkt till Sverige från Alger och invänta prisutdelningen?

– Nej, det var inget alternativ för mig, säger Brahim Dahane. Om gruppen fängslades så ville jag vara med dem. Allt annat hade varit skamligt.

De sju greps, kastades i fängelse utanför Rabat, skulle ställas inför militärdomstol och hotades av dödsstraff. Eftersom de besökt flyktinglägren och träffat representanter för Polisario betraktades de nu som landsförrädare!

Patriot eller förrädare

– ”Det finns bara två val: Patriot eller förrädare”, sa kung Mohammed i ett tal till nationen tre veckor efter att vi hade gripits. Och kungens tal är lag, berättar Brahim Dahane.

I ett och ett halvt år satt han fängslad. Flera gånger hungerstrejkade gruppen mot förhållandena i fängelset och för att det inte blev någon rättegång. Till slut, våren 2011, frigavs gruppen villkorligt utan dom. Det betyder alltså att de när som helst kan fängslas igen.

– Javisst, så är det, konstaterar Brahim Dahane lugnt.

Tre saker får man inte ifrågasätta i Marocko; kungen, islam och Marockos rätt till Västsahara. Och detta trots att en FN-styrka på plats i Västsahara ska se till att en folkomröstning om Västsaharas självständighet genomförs.

Förtrycket i den ockuperade delen av Västsahara har hårdnat sedan marockansk militär stormade och rev det fredliga protestlägret Gdeim Izik i november 2010.

– Nu finns det marockanska militärfordon och poliser i varje kvarter i samtliga västsahariska städer. Det är förbjudet att sätta upp tält någonstans. Marockanerna vill inte ha ett nytt Gdeim Izik. Helikoptrar cirklar överallt och kontrollerar alla. Stannar vi några stycken i öknen för att ta en kopp te, skickas en snabbpatrull direkt.

– Nu uppviglas också de marockanska bosättarna att angripa västsaharier. Det sprider naturligtvis rädsla hos befolkningen. Det marockanska budskapet är: ”Även om ni pratar med FN, så kan vi attackera er och göra vad vi vill”, berättar Brahim Dahane.

– Det är ledarna för det fredliga Gdeim Izik-lägret som nu hungerstrejkar efter ett år utan rättegång i fängelset. De var början på ”den arabiska våren”. Nu måste vi alla stå på deras sida, uppmanar oss Brahim Dahane.

Text: Lena Thunberg

Publiceringsdatum: 2011-12-12

Till toppen av sidan
Nu finns det marockanska militärfordon och poliser i varje kvarter i samtliga västsahariska städer. Brahim Dahane

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...