Skriv ut

Det vitryska presidentvalet den 19 december blir en rysare. Sittande president Aljaksandr Lukasjenka har styrt landet i 16 år. Nu utmanas han av tio andra som samlat in över etthundratusen namnunderskrifter. En av dem är författaren Uladzimir Nyaklyayeu. "Vi har inte tillgång till statskontrollerad media och ingen har insyn i rösträkningen, men vi ska försöka vinna."

Minsk 2010. Foto: Maria SöderbergDet råder valfeber i Vitryssland. En ny vallagstiftning har gjort det möjlighet för oppositionen att synas och kunna möta väljarna. I höstens insamling av namnunderskrifter har dörrknackning och mindre möten varit möjliga att genomföra. Samtidigt är det mycket som ska ske för att rucka presidentkandidaten Aljaksandr Lukasjenkas dominans.  Under hans hårda styre har det utåtriktade partiväsendet i stort sett upphört. Han valdes till president 1994 med en tydlig politik om att bekämpa korruptionen i landet. Men bara två år senare lyckades han genom en folkomröstning utöka sina befogenheter. När protester skakade om parlamentet avbröt han dessa med vapenmakt och inrättade ett Högsta Sovjet efter rysk modell med två kammare.

Alla oppositionspartier har sedan 1996 gradvis sett sina möjligheter begränsas. De har haft stora svårigheter att över huvud taget genomföra utåtriktade aktiviteter, än mindre haft en chans att få utveckla sina partiprogram i TV, radio och tidningar.  Att kandidera i ett presidentval kan betyda stora uppoffringar. I anslutning till det föregående valet 2006 dömdes den socialdemokratiske motkandidaten Aljaksandr Kazulin, 56 år, till fängelse för påstådd huliganism vid en demonstration.

– Vår situation kan liknas vid ett stort fängelse. Om du vågar sticka ut, tillåta dig själv att ha en egen mening, då kommer det att gå illa.

Kazulin dömdes till fem och ett halvt års fängelse, men kom ut efter halva tiden. I dag har han ingen som helst möjlighet, med nuvarande makthavare, att återfå en tjänst inom utbildningsväsendet. Han var tidigare rektor för det statliga vitryska universitetet.

– När rädslan dyker ned på oss blir vi som paralyserade, säger han om sitt folk. – Likt en sköldpaddas huvud dras den in i sitt skal. Jag vill inte att människor ska upphöra att tänka stort, tänka större och framför allt inte sluta tänka på framtiden. Det är förlamande. Det är det värsta.

Tio motkandidater ställer upp i presidentvalet

Men det hårda oppositionsklimatet har nu lämnat en glipa och i denna framstår den vitryska valrörelsen som den mest intressanta sedan 1994. Tio motkandidater ansöker nu hos valkommissionen om att bli formellt antagna i den slutliga valkampen.

Den 12 november kunde två av de mer framträdande motkandidaterna till Lukasjenka meddela att de gör gemensam sak. Det är den tidigare vice utrikesministern Andrei Sannikou, som tog initiativ till nyhetssidan charter97.org och organisationen ”European Belarus”, och författaren Uladzimir Nyaklyayeu med den nybildade rörelsen ”Säg sanningen!”.

– Vi har blivit ombedda av folk på gatan att göra gemensam sak, sa Sannikou på presskonferensen.

– Det måste vara möjligt för oppositionen att ena sig och fram till den 19 december ska vi samarbeta om en valseger.

En annan socialdemokratisk ledare har bjudit på en överraskning, Mikola Statkievitj. Enligt sin ansökan för att bli registrerad som kandidat har han samlat in 117 989 röster. Det får anses vara en bragd med tanke på den försvagning som hans och andra socialdemokratiska oppositionspartierna har genomgått. Samtidigt tillhör han en av de mest erfarna och ingår i samma intitiativgrupp som Andrei Sannikou, ”European Belarus”.

– Vi vill se ett Vitryssland som är en integrerad del av EU, säger Statkievitj. – Det finns två vägar, antingen lutar vi oss mot Ryssland eller EU. Men till skillnad från Ryssland så ställer inte EU så långtgående krav på oss som att vi ska ge upp vårt oberoende eller att avstå från det vitryska språket.  Mikola Statkievitj har även han erfarenhet av rättsväsendet. 2004 dömdes han till tre års arbetsläger, ett straff som han avtjänade i staden Baranavitji.

Till skillnad från många andra oppositionsledare han valt att inte bojkotta de val som utlysts. Det ger i dag viss effekt, allmänheten har över huvud taget har svårt att känna till några andra politiker än just presidenten. Därmed inte sagt att hans kandidatur kommer att godkännas, detta återstår att se efter den 23 november. Den tidigare nära relationen med Ryssland har skakats om det senaste halvåret. Den ryske presidenten Medvedev har öppet och kraftfullt kritiserat Lukasjenkas ledarstil. Rysk TV har visat en serie av filmer som starkt misskrediterar Vitrysslands president.
Lukasjenka kontrollerar media och rösträkning.

Men Lukasjenka är övertygad om att han ska vinna. Hans starka kampanjmedel är de ”administrativa resurserna”, de som tidigare gett honom mer än en tredjedel av alla röster. Det innebär att han i stort sett kan räkna med stöd från de som arbetar inom offentlig tjänst. Presidenten har också, så när som på några få undantag, kontroll över media. Men hans absolut främsta tillgång är valkommissionernas arbete som kontrolleras av statslojala medarbetare över hela landet.  Liudmila Pirozhkova är en av dem. Hon är 48 år och ingår i den grupp utvalda som ska hantera valarbetet.

– Jag blev tillsagd av min chef, liksom förra gången, att delta i distriktets valkommission. Det är andra gången jag gör det.

Hon arbetar på en pappersfabrik i staden Barysau med en månadslön på 1 260 svenska kronor. Hon bor i en liten lägenhet, som fabriken tillhandahåller, tillsammans med sin 20-åriga dotter. Hennes främsta mål i tillvaron är att överleva på ett anständigt sätt, som hon uttrycker det. För tio år sedan tog hon ut skilsmässa från sin man som förnedrande henne och dottern. Han var alkoholiserad.

– Min dotter ska få ett bättre liv än vad jag själv fick. För Liudmila Pirozhkova är tryggheten att ha ett arbete och en bostad det absolut viktigaste i tillvaron. Om hon skulle bli arbetslös vet hon inte vart hon ska ta vägen.  Hon anser att en röst för den sittande presidenten är självklar.  – Utomlands är det jordbävningar, bränder i Ryssland, det är krig i Irak… jag är glad att vi har det stabilt i vårt land.

Text och foto: Maria Söderberg

 

FAKTA

Dessa kandidater ansöker hos den centrala valkommissionen om att få kandidera till presidentposten. Siffran inom parentes anger antalet insamlade underskrifter.

Ryhor Kastusiou, Vitryska folkfronten (107 083)

Alyaksandr Lukashenka, president sedan 1994 (1 113 014)

Alyaksei Mikhalevich, advokat (120 531)

Uladzimir Nyaklyayeu, författare (161 824)

Uladzimir Pravalsky, företagare (109 338)

Yaraslav Ramanchuk, United Civil Party (128 699)

Vitaly  Rymasheusky, Kristina företagsinitiativet (105 318)

Andrei Sannikou, initiativtagare charter97.org (150 168)

Mikola Statkevich, Socialdemokraterna (117 989)

Viktor Tereshchenko, ordförande SME (122 520)

Dzmitry Uss, direktör (110 753)

1 234 223 namnunderskrifter har samlats in för tio kandidater.

Presidenten har 1 113 014 underskrifter.

Kalendarium för presidentvalet den 19 december 2010.

  • Insamling av underskrifter för kandidatur: 30 september till den 29 oktober
  • Genomgång av alla underskrifter av valkommissionen: 30 september till 13 november
  • Kandidater godkänns eller ej: 14 till 23 november
  • Valdag: 19 december
  •  Förtida röstning tillåten: 14 till 18 december
  • Eventuell andra valomgång: 2 januari 2011

Publiceringsdatum: 2010-11-24

Till toppen av sidan
Vår situation kan liknas vid ett stort fängelse. Om du vågar sticka ut, tillåta dig själv att ha en egen mening, då kommer det att gå illa. - Aljaksandr Kazulin

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...