Skriv ut

I Sveriges närområde förbereder sig en auktoritär regim för presidentval, ett val som förväntas bli fult och översminkat. Regimen finns i Vitryssland, ett land som allt fler svenskar har fått upp ögonen för.

Laboremus, s-studenter i Uppsala, och Palmecentret håller seminarium en onsdagskväll i november – rubriken är ”Vitryssland – Europas sista diktatur”. Moderator Sebastian Cavegård riktar frågorna till Maria Söderberg, journalist och nyligen hemkommen från Vitryssland, samt Tone Tingsgård, före detta riksdagsledamot (S) och tidigare vice ordförande för säkerhetsorganisationen OSSE.

Val är utlyst i Vitryssland 19 december. Spelar det över huvud taget någon roll?

– Det är svårt att vara hoppfull, menar Tone Tingsgård. För att få ställa upp som kandidat behöver man 100 000 namnunderskrifter, och Vitryssland har ungefär lika många invånare som Sverige. Här krävs 2000 namn för att få starta ett parti. Samtidigt rapporterar media konstant till president Alexander Lukasjenkas fördel. Men kanske är det ändå bra på något vis, att det hålls val. Det sätter ljuset på Vitryssland och utländska observatörer kommer dit.

– Det har också satt en massa lokala aktivister i brand, tillägger Maria Söderberg. Men man riskerar mycket som oppositionell. Man kan förlora sitt jobb eller platsen på universitetet, eller kastas i fängelse på tvivelaktiga grunder. Det är svårt att inte bryta mot vallagen. Det krävs till exempel särskilt tillstånd och namnbricka för att få knacka på dörrar. Har man väl kommit så långt är det ändå inte tillåtet att ”propagera”, man får alltså inte prata politik utan bara berätta om den potentiella kandidatens ”biografi”, livshistoria alltså. Är en enda uppgift eller siffra fel på en lista med 16 namn så kasseras hela listan av myndigheterna.

I valet 2006 rapporterades att Lukasjenka erhållit 82,6 procent av rösterna. Resultatet är omstritt och dömdes ut av internationella övervakare. OSSE (Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa) beskrev valet som ”ofritt”. 10 000 personer demonstrerade i huvudstaden Minsk, i det som har kallats ”jeansrevolutionen”, Vitrysslands ofullbordade revolution.

Vilken roll kan Sverige och omvärlden spela för Vitrysslands framtid?

– Lukasjenka skulle vinna det här valet, även om rösterna räknades rätt, menar Tingsgård, eftersom grundläggande fri- och rättigheter inte respekteras. Därför måste vi alltid ha med Vitryssland i tankarna, ha kontakt med organisationer där, se till att det finns ett utbyte mellan Vitryssland och omvärlden. Droppen urholkar stenen, vi måste tro det.

Text: Jasmina Nedevska Törnqvist

Publiceringsdatum: 2010-11-23

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...