Skriv ut

49 år, bor i Tulkarem, Västbanken.

– Den här, säger Zakieh Masoud och håller upp en bok om Pippi Långstrump, kan förändra världen.

Hon lägger ned boken på bordet mellan oss och säger att hon är övertygad om att böcker kan göra människor till bättre samhällsmedborgare. Om vi får fler palestinska barn att läsa böcker, kan vi skapa ett samhälle som präglas av dialog och försoning.

– Det finns så mycket våld och hat i vårt samhälle. Överallt, i hemmet, i skolan, på gatan och i politiken. Våldet är en konsekvens av att vi har levt under ockupation och förtryck så länge. Men vi måste lära oss att hantera vår ilska över situationen på andra sätt. Vi måste helt enkelt börja prata med varandra. Och jag tror att vi kan lära oss det genom att läsa mer, säger hon.

Zakieh Masoud är koordinator för dialogprojektets utbildningar i och runt staden Tulkarem på norra Västbanken. Resten av tiden arbetar hon på den Fatahstyrda fackföreningen Women’s Union for Social Work. Det är på deras kontor i centrala Tulkarem som vi träffas en lite disig måndagseftermiddag i november.

Det är ett trivsamt rum, inramat av bokhyllor fullproppade med barnböcker från hela världen. På de få tomma väggarna samsas bilder på läsande barn med spretiga och färgglada teckningar.

– Det är barnen som har ritat dem utifrån de sagor vi har läst tillsammans, förklarar Zakieh.

Kvinnoförbundet har en omfattande verksamhet för att få palestinska barn att läsa mer. Bland annat har de ett ambulerande bibliotek som åker runt i byarna i trakten och lånar ut böcker. När barnen har läst färdigt diskuterar hon handlingen med dem.

Text: Pernilla Ahlsén

Publiceringsdatum: 2011-04-11

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...