Skriv ut

"Succé - kondomen som garanterar en hälsosam livsstil", "AIDS dödar - var vaksam", "Avhållsamhet ger 100 % skydd", "Ta din examen med A - inte med AIDS". Runt om i Zambia finns skyltar som uppmanar alla att skydda sig mot hiv-viruset. Uppmaningarna sitter på anslagstavlor på kontor, på stortavlor utefter motorvägar och på universitetet i huvudstaden Lusaka.

Det är uppenbart för varje besökare i Zambia att hiv/aids är ett stort problem. 17 procent av befolkningen i åldrarna 15-49 år är hiv-positiva, vilket betyder att omkring 1,1 miljoner invånare lever med hiv/aids. I storstadsområdena är smittspridningen större, bland kvinnor mellan 30 och 34 är 40 procent hiv-positiva.

I Kabanana, en fattig förort till staden Choma som ligger 20 mil söder om Lusaka, har organisationen Young Men as Equal Partners (Unga män som jämställa partners), YMEP, riggat högtalare och en enkel scen. Musiken dånar för att locka dit invånarna. Ett hundratal personer samlas och barnen dansar till musiken. Plötsligt avbryts musiken och en pjäs börjar. Den handlar om en ung man som ständigt är ute med olika flickor. Hans pappa skäller och vädjar att han ska vara försiktig så att han inte blir sjuk – men killen bara skrattar. Men, han blir förstås till slut sjuk, får klåda och kan inte kissa. Publiken skrattar gott när han vrider sig av obehag och rädsla, gnäller och ber pappan hjälpa honom. ”Det är bäst att vi går till kliniken och ber om råd”, slår pappan och byns medicinman fast.

– Män i Zambia är inte engagerade i frågor om sexuella rättigheter och reproduktiv hälsa. Det är kvinnorna som förväntas vara starka nog att kräva att männen ska använda kondom, men det är svårt för dem att ställa sådana krav. Därför vänder vi oss till männen och visar dem att de kan hindra spridningen av hiv om de tar ansvar, berättar Judy Ng’ombe är projektledare för YMEP, som får stöd från RFSU i Sverige.

– Vi arbetar med män – men vårt arbete är lika viktigt för kvinnorna, kommenterar Edgar Simbeye, 25 år, som är ”kamratutbildare” inom projektet.

YMEP arbetar med information, med mansgrupper och med gatuteater. De försöker förmå män att vända sig till ett hälsocenter för att få råd om hur man skyddar sig både från att smittas av sjukdomar och mot graviditeter. De uppmanar alla att testa om de är hiv-positiva.

Få vågar ta hiv-test

Trots många års upplysningskampanjer och trots att bromsmediciner är gratis har endast knappt 12 procent av befolkningen låtit testa sig och bara ungefär tio procent av de hiv-positiva är medvetna om sin status.

– Hiv är stigmatiserat och därför tvekar många att testa sig. Vi förklarar för männen att om de har rätt information kan de skydda sig och sin familj, och då känner de att de har kontroll. Och när de får veta att de får gratis behandling och bromsmediciner inser de att de har en chans att överleva även om de är smittade, fortsätter Edgar Simbeye.

YMEP har också utbildningar för personal på hälsokliniker:

– Förut hände det att personalen blev arg och skällde på dem som sökte hjälp. De berättade också för föräldrarna om en ung person var smittad och det gjorde att många tvekade att gå till klinikerna. Nu förstår hälsopersonalen att det viktigaste är att stoppa smittspridningen och ha bra kontakt med dem som behöver hjälp, säger Edgar.

Hela det zambiska samhället påverkas av hiv och aids. Många som dör av aids är i den ålder då de egentligen skulle vara som mest produktiva. Familjeförsörjare försvinner och samhället förlorar kunskap och kompetens när till exempel lärare, sjukvårdspersonal och samhällsplanerare dör. Över 710 000 barn i Zambia har förlorat en eller båda föräldrarna. Medellivslängden i landet är 38 år.

Yrkesutbildning till efterlevande

Utanför byn Mazabuka tolv mil söder om Lusaka driver Plan Zambia ett stort antal projekt. Många är inriktade på att hjälpa familjer där någon av försörjarna dött i aids. En person väljs ut och får lära sig ett yrke så att familjen kan få inkomster. På ett litet motell utanför staden har 25 unga personer som förlorat en eller båda sina föräldrar fått plats på en sykurs. Kursen varar i tolv dagar och de två första dagarna handlar bara om hiv, aids och olika könssjukdomar. Deltagarna får också möjlighet att testa om de är hiv-positiva. Under de återstående tio dagarna får de lära sig att sy:

– Jag har tagit fram ett enkelt mönster som man dels kan sy en klänning av, dels en kjol och blus, men också en skoluniform för flickor. De kommer också att få lära sig att sy skoluniformer till pojkar. Skoluniformer är säkra inkomster – de behövs alltid, berättar Deliah Molombwaluse, som är lärare på kursen.

– Men det är också viktigt att vi lär familjeförsörjarna hur de ska skydda sig mot hiv. Familjerna behöver dem och det är viktigt att de inte blir sjuka och dör, fortsätter Deliah.

Agatha Hamayowa, 19 år, är en av kursdeltagarna. Hennes lilla ettåriga son sitter lugnt och stilla i hennes famn medan hon lyssnar på lärarinnan som håller upp en del av klänningsmönstret och ropar ”Det här är baksidan”, ”Det är baksidan”, svarar hela klassen i kör. Agathas pappa dog för fem år sedan. Han drev deras lilla jordbruk och när han gick bort blev livet mycket hårt för de 15 kvarvarande personerna i hushållet.

– Varken min mamma eller min man har jobb. Min man sitter bara hemma medan jag och mina systrar arbetar på majsfälten. Nu ser jag fram emot att få sy och tjäna lite pengar. Jag har alltid velat ha ett yrke och kunskaper och jag ska göra mitt bästa för att lära mig mycket, säger Agatha blygt.

Deltagarna i kursen får en trampdriven symaskin – de flesta har inte tillgång till el. De får också med sig lite tyg som de kan börja sin verksamhet med.

Zambia är ett mycket biståndsberoende land – uppemot 50 procent av statsbudgeten är biståndsmedel. Många hjälporganisationer, konsulter och biståndsmyndigheter driver utvecklingsprojekt i Zambia. De flesta program innehåller information om hur man ska skydda sig mot hiv.

– I början informerade även vi om hur man ska skydda sig, men vi kände att andra kunde göra det mycket bättre och vi var rädda att människor skulle sluta lyssna om de fick höra ungefär samma sak hela tiden. Istället började vi fundera på vad vi, med våra kunskaper, skulle kunna bidra med, berättar Herbert Mwanza från Sidastödda ”Agriculture Support Programme”, ASP, som arbetar med småjordbrukare utanför Choma.

– Det är viktigt för hiv-positiva att äta ordentligt, därför har vi tagit fram en lista på grönsaker som är speciellt näringsrika. Vi har också utarbetat arbetsbesparande metoder, som gör det lättare för sjuka att klara av att fortsätta att driva sitt jordbruk.

ASP arbetar med ett stort antal småjordbrukare olika byar. De har fått utbildning att lägga upp en budget och utarbeta en målsättning – en vision – att sträva mot.

Mrs. Kaluwe kom med i programmet 2003. Tidigare odlade familjen bara majs för husbehov, idag har de kycklingar, fiskodling och förutom majs odlar de ett antal olika grönsaker som de kan sälja på marknaden.

­- Vår målsättning är att bygga ett nytt hus, med fyra rum och plåttak. Vi håller på att bränna tegel och vi har kunnat sälja så mycket att vi redan köpt in nästan hela taket. I april börjar vi bygga, berättar hon stolt medan hennes lille son rycker i hennes kjol och pockar på hennes uppmärksamhet.

Tidningen som vågar

För ungefär femton år sedan kom tre systrar till Sverige för att deras pappa skulle arbeta på Zambias ambassad i Stockholm. När de efter tre år återvände till Zambia blev det uppenbart för dem att det var ohållbart att ett samhälle som var så hårt drabbat av hiv/aids inte kunde tala öppet om sex och samlevnadsfrågor. De bildade företaget Youth Media och startade ungdomstidningen Trendsetters, som idag har en upplaga på 20 000 och som bland annat får stöd från Sida.

– Vi vänder oss i första hand till medelklassungdomar. Många av de fattiga kan inte läsa, eller så läser de bara på sitt lokala språk och inte på engelska. Men vi hoppas att Youth Media ska nå en bredare grupp genom ett radioprogram som vi nyligen börjat sända. Vi planerar också att lansera en tv-show, förklarar Maria Phiri, en av de tre systrarna.

Trendsetters är en snygg tidning, med kändisar och musiker på omslaget, och med ett innehåll som sträcker sig från sex och samlevnad till musik, privatekonomi och utbildning. Målet är att stärka och medvetandegöra unga – och lära dem att skydda sig mot hiv.

Trendsetters balanserar hela tiden på gränsen för det tillåtna. Reportrarna skriver frankt om samlevnadsfrågor, om jämställdhet, om att vara ensamstående mamma, och om mansrollen. Men redaktionen kan inte skriva om homosexualitet, som är förbjudet i Zambia och de har ännu inte tryckt en bild där ett zambiskt par kysser varandra.

Men trots den stränga synen på sexualitet är det mycket vanligt att zambier har ett flertal parallella sexuella relationer – även om man är gift. Det är också relativt vanligt att unga flickor har en ”suger daddy”, en äldre man som ger presenter i utbyte mot sex. I stadiga relationer är det vanligt att man slutar använda kondom och därmed ökar risken för smittspridning.

De flesta av Trendsetters läsare är unga män. Enligt Maria Phiri lockas de av de tuffa omslagen. Men det finns också många som blir provocerade av tidningen:

– Vi får ofta telefonsamtal från föräldrar eller kyrkorepresentanter som anser att vi förespråkar promiskuitet. Jag svarar dem att vi vet att våra läsare är sexuellt aktiva och att de kommer att fortsätta att vara det. Är det inte bättre att vi förklarar för dem hur de ska skydda sig? säger Maria Phiri.

Text: Anki Wood

Publiceringsdatum: 2006-12-14

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...