Skriv ut

I presidentvalet i Zimbabwe i augusti vann Robert Mugabe och hans parti Zanu-PF en jordskredsseger. Samtidigt backade MDC-T kraftigt, partiet som i valet 2008 symboliserade politisk förändring i Zimbabwe.

Anders Lindberg. Foto: Charlotte RuecklDen tionde oktober hölls ett seminarium om Zimbabwe i ABF-huset i Stockholm, arrangerat av Palmecentret och ABF Stockholm. Medverkade gjorde Mårten Löfberg, handläggare för Södra Afrika på Palmecentret och Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet. Samtalsledare var Kudzai Chimbaira, ledare för Integrationsteatern.

– Zanu-PF gjorde en väldigt framgångsrik mobilisering på landsbygden. Det var avgörande eftersom 70 % av Zimbabwes befolkning lever på landsbygden, säger Mårten Löfberg.

En annan förklaring till valresultatet som har tagits upp av oppositionen och i media är valfusk. Mårten Löfberg menar att Zanu-PF förmodligen har fuskat, men att de sannolikt skulle ha vunnit valet även om de inte hade gjort det.

– Men varför fuskade då Zanu-PF? De är vana vid att kontrollera maktapparaten och fuskar per automatik. Men det är också så att Zanu-PF blev tagna på sängen i katastrofvalet som de gjorde 2008. Nu ville de inte riskera någonting, säger Mårten Löfberg.

Anders Lindberg tror inte att segern för Robert Mugabe är så stor som valresultatet ger sken av.

– Det här är en Pyrrhus-seger som jag ser det. Mugabes makt vittrar sönder underifrån. Beskrivningen av Zimbabwes moderna politiska historia är inte bara 33 år med Robert Mugabe. Den är också 33 år av motstånd. I Matabeleland på 1980-talet, i fackföreningsrörelsen på 1980-talet och från MDC som springer ur den här fackföreningsrörelsen, säger Anders Lindberg.

Att Zanu-PF ändå fick stort stöd har enligt Anders Lindberg mycket att göra med den skräck som följde på våldet i samband med valet 2008.

– I det förra valet anställde Zanu-PF unga arbetslösa och utrustade dem med gevär och batonger. Dessa unga män drog runt och slog ihjäl MDC-anhängare. Det kallades för ”the Fear”, rädslan. Och myndigheterna annonserade årets val på exakt samma dag som de annonserade valet 2008. Det var inte av en slump. Man ville påminna folket om våldet. ”The Fear” var en faktor i det här valet liksom i det förra, säger Anders Lindberg.

Oavsett hur valresultatet förklaras har Robert Mugabe och Zanu-PF stärkt sin formella makt över Zimbabwes statsapparat. Det får förstås konsekvenser för omvärldens förhållande till landet. USA och EU upprätthåller sanktioner mot Zimbabwe. Det handlar om handelsförbud och inreseförbud för vissa zimbabwiska politiker. Men sanktionerna har lättat något under den senaste tiden. I början av oktober i år hävde EU sina sanktioner mot diamantindustrin.

– Det är bland annat Belgien som har drivit på för det här beslutet i EU. Belgien har ju en stor diamantindustri. Men det är ingen inne i Zimbabwe som stöder sanktionerna, varken oppositionen eller Zanu-PF. Och som någon uttryckte det när jag var där senast: presidentfrun Grace Mugabe åker lika gärna till Kuala Lumpur som till Paris om hon vill shoppa skor. Sedan måste man vara medveten om varifrån de här kraven kommer. I EU är det framför allt Storbritannien vill ha kvar sanktionerna. Men en hård attityd från Storbritannien gör inte Mugabe mjukare. Så sent som för 30 år sedan stödde Storbritannien Sydafrikas apartheid. De har ett ganska lågt förtroendekapital i regionen när det kommer till mänskliga rättigheter, säger Mårten Löfberg.

Anders Lindberg ansåg att sanktionerna ändå kunde spela en roll i västvärldens förhållande till Zimbabwe.

– Jag är skeptisk till om man nu ska släppa de här sanktionerna. Visst kan vi från Europas sida ställa krav på dem vi handlar med. Krav på mänskliga rättigheter och rätten att organisera sig, säger Anders Lindberg.

På bilden syns Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet.

Text: John Runeson

Foto: Charlotte Rueckl

Publiceringsdatum: 2013-10-24

Till toppen av sidan
I det förra valet anställde Zanu-PF unga arbetslösa och utrustade dem med gevär och batonger. Dessa unga män drog runt och slog ihjäl MDC-anhängare. Det kallades för ”the Fear”, rädslan. - Anders Lindberg

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...