Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2017-06-09
Alla nyheter

Belarus: Ilska över straffskatt för arbetslösa

Straffskatt för arbetslösa. Så var det tänkt när president Aljaksandr Lukasjenka utfärdade dekret nummer tre. Den som inte arbetar eller lyckas få ett arbete ska böta 2 500 kronor per år. Förslaget väckte folkets vrede. I mars utbröt omfattande protester och 900 människor arresterades.

– Får jag ett brev från myndigheten så kastar jag det.

Nikolaj, 55 år, och en nära manlig släkting i samma ålder, har dragit sig tillbaka till en by i träskmarken nära gränsen mot Ukraina. De överlever med ett litet jordbruk, jakt och fiske (som troligen inte alltid är legal).

– Jag struntar helt i dumheterna från centrum, fortsätter han när den nya skatten kommer på tal, jag är ingen parasit utan en arbetsnarkoman!

Det är många år sedan de båda männen ingick i den registrerade arbetskraften.

Det är sannolikt att Nikolaj och hans släkting utgör den grupp som är föremål för regimens idé om straffskatt på arbete. Men det finns även en annan grupp ”parasiter” – det uttryck med vilken lagen omnämns – och det är de fria utövarna som ofta är, eller anses vara, oppositionella eller kultur-och mediearbetare. Under de kraftiga protesterna våren 2017 gjorde dessa grupper gemensam sak på torgen runt om i landet.

Demonstration fick Lenintorget att koka

I Pinsk, med 130 000 invånare, kom en protest att äga rum som var den största på 17 år. Det var den 25 mars, den dag man brukar fira självständighetsdagen från Sovjetunionen. Lenintorget kokade när ungefär 1 000 personer infann sig. Demonstrationen hade ingen formell arrangör, att ansöka om tillstånd för att demonstrera anses meningslöst. Ingen hade kallat på vanligt vis med affischer eller telefonkedjor. Det som hänt var att en ung man skicka ut en inbjudan via Facebook, där han skrev att alla som var emot dekret tre skulle komma till Lenintorget. Trots att många inte har tillgång till internet spred sig informationen.

Viktar Jarushuk, Foto: Maria SöderbergDet hölls inga tal, men Lenintorget kokade av ilska. Viktar Jarushuk, reporter på den oberoende nyhetskanalen Belsat, stod beredd med filmkameran.

– Till en början var alla tysta, ingen vill säga något eller förklara varför de samlats. Men så kom en kvinna fram och berättade att hon inte längre stod ut och att alla politiker och chefer måste bytas ut. Efter det brast det och fler uttryckte sin ilska. Jag har som reporter aldrig hört folk säga så hemska saker om landets regim.

Viktar Jarushuk menar att den spontana ilskan över lagförslaget fick effekt.

– Presidenten blev rädd. Lagförslaget är stoppat, men jag tror att det kommer att genomföras i mindre skala vilket kommer att beröra ett färre antal arbetslösa. Men lagen vill minst lika mycket komma åt de som är aktivister, säger Viktar Jarushuk.

I hela Belarus fängslades under våren 2017 närmare 900 personer, varav 17 i Pinsk. De flesta fick böter, två dömdes till femton dagars fängelse och en 83-årig man fick en bot på 230 belarusiska rubler. Den summan motsvarar en låg månadsinkomst.

Utbrett missnöje med regimen

Mikalaj Michalevitj, tidigare politiker men nu affärsman, menar att folk är fruktansvärt trötta på den nuvarande regimen. De misstror även oppositionspartierna. Samtidigt hyllar han tre enskilda politiker:

– Mikola Statkievich, Uladzimir Njakljajeu och Paval Sieviaryniets. Så tycker inte bara jag utan så säger även många andra i landet.

Dessa tre – en socialdemokratisk ledare, en författare samt en geolog och känd politiker – fördes bort eller sattes i husarrest inför firandet av 25 mars 2017. Innan dess hade de alla suttit fängslade under olika perioder.

Firandet av första maj vid Lenintorget i Pinsk ställdes in. Torget var istället omringat av en mängd poliser och fordon.

Men dekret nummer tre, parasitlagen, är ännu inte sjösatt.

Text och foto: Maria Söderberg

 

[factbox]

Relaterade artiklar:

Uttalande om de gripna oppositionella i Belarus

Hur härdar man ut?

[/factbox]