
Belarus: Jag vill försöka få bort rädslan
Människor är så skrämda, det hölls inte ett enda protestmöte under de år jag satt i fängelse. Jag vill försöka få bort rädslan genom att visa att jag vågar, säger Mikola Statkevich.– Sverige framkallar mycket varma känslor hos mig, sa Mikola Statkevich, oppositionsledare från Belarus. Utan den solidaritetskampanj som förts till stöd för oss politiska fångar hade vi aldrig blivit frisläppta.
Mikola Statkevich deltog den 26 oktober i ett seminarium om situationen i Belarus tillsammans med Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna och Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter. Mikola Statekevich är sedan 2005 ordförande för ett socialdemokratiskt parti och ställde upp som kandidat i presidentvalet 2010. Efter valet fängslades han och släpptes först i augusti 2015, tillsammans med fem andra politiska fångar.
Trots isolering och tortyr under fängelsetiden vill han inte ge upp sin politiska kamp. Bara ett par timmar efter frisläppandet organiserade han ett torgmöte för demokrati.
– Människor är så skrämda, det hölls inte ett enda protestmöte under de år jag satt i fängelse. Jag vill försöka få bort rädslan genom att visa att jag vågar, sa Mikola Statkevich.
Att EU aviserat att man kommer att lätta på sanktionerna mot Belarus efter att de politiska fångarna släppts är fel väg att gå ansåg både Mikola Statkevich och Martin Uggla.
– Sanktionerna och inreseförbuden i EU är en viktig symbol för att ni står på vår sida, på demokratins och frihetens sida, sa Mikola Statkevich.
Martin Uggla underströk att villkoren för att lyfta sanktionerna var fler än att släppa de politiska fångarna – de omfattade till exempel krav på yttrande- och mötesfrihet.
– Det är en stor besvikelse att EU nu aviserat att man ska lätta på sanktionerna och att Sverige är med på detta, sa Martin Uggla. Vårt moraliska stöd är viktigt och sanktionerna är ett sätt att uttrycka detta.
Carin Jämtin menade att det ibland är svårt att få alla 28 medlemmarna i EU att komma överens om att fatta önskvärda beslut.
– Presidentvalet den 11 oktober var verkligen inte demokratiskt, sa Carin Jämtin. Vi behöver upprätthålla ett förändringstryck på Lukasjenka genom att fortsätta att prata om situationen i Belarus och fortsätta med stödet till oppositionen.
Text: Berith Andersson