Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2014-07-17
Alla case

Belarus: Mänskliga rättigheter kränks under VM

Medan ishockey-VM pågår i Belarus har situationen i landet förvärrats vad gäller mänskliga rättigheter. Hemlösa har fördrivits från Minsk, studenter har tvingats att arbeta gratis och över 30 regimkritiker har fängslats för att inte kunna genera Lukasjenko när omvärldens blickar riktas mot landet.

En av de mest kända människorättsorganisationerna i Belarus heter Viasna som betyder vår. Ledaren Ales Bjaljatski sitter fängslad sedan 2011. Officiellt för skattebrott.

– Regimen säger att fängslandet av Ales Bjaljatski inte har med hans arbete för mänskliga rättigheter att göra. Och det är nog därför som de inte har gjort något tillslag mot Viasna just under VM. Då skulle det bli så uppenbart att det visst är hans och Viasnas arbete som de vill stoppa, säger Viasnas vice ordförande Valjantsin Stefanovitj när jag träffar honom i Minsk.

Valjantsin Stefanovitj fick liknande anklagelser om skattebrott riktade mot sig 2012 och dömdes då till böter. Han har också blivit förhindrad att resa ut ur Belarus med skälet att han inte har gjort lumpen. Det är svårt att vara regimkritisk i Belarus.

– Nu arbetar vi bland annat med att dokumentera och informera om det som regimen har gjort i anslutning till VM. Som att de fängslat 30 personer ”preventivt”. Eller att studenter har fått utföra ”frivilligarbete” med att plocka skräp och liknande på byggarbetsplatser i Minsk. Det sades vara frivilligt. Men alla visste att de skulle få problem med studierna på ett eller annat sätt om de uteblev, säger Valjantsin Stefanovitj.

När jag besöker Viasnas kontor i Minsk träffar jag en kvinna som precis har fått reda på att hennes morddömde son avrättades två till tre veckor tidigare. Myndigheterna vägrar att avslöja vilket datum han avrättades och vill inte ge henne kroppen eller säga var den är begraven.

– Berätta för alla vad de gör mot sina invånare i Belarus, säger hon med gråt i rösten.

Sedan 1997 har över 400 människor avrättats i Belarus, som har ungefär lika många invånare som Sverige. Viasna stödjer de anhöriga och dokumenterar regimens kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Sedan president Lukasjenko fick makten i demokratiska val 1994 har han styrt landet med allt mer repressiva metoder. Vid förra presidentvalet 2010 demonstrerade tiotusentals människor i centrala Minsk. De bemöttes med polisvåld, oppositionella ledare misshandlades och greps och mängder av demonstranter greps och sattes i fängelse. Nästa presidentval är 2015.

– Det känns hemskt bara att tänka på nästa val. Man vet aldrig i förväg vad som kommer att hända, om man överlever, säger Valjantsin Stefanovitj.

Text och foto: John Runeson