
Belarus: Nya möjligheter med internet
En delegation med unga socialdemokrater från Belarus har varit på besök i Sverige. Internet och sociala medier är ett viktigt vapen i deras kamp för demokratiska rättigheter.I Belarus är de demokratiska och fackliga rättigheterna inskränkta på många sätt. Men Belarus är också ett land där många har datorer hemma och där mer än hälften av befolkningen använder internet varje dag.
– Internet skapar nya möjligheter eftersom det ger mer frihet. Det är inte lika kontrollerat som vardagslivet, säger Mikalai från det belarusiska socialdemokratiska ungdomsförbundet MSD-MH.
Han, Olga och Dasha har varit på besök i Stockholm, och bland annat haft möte med de som jobbar med internet och sociala medier på Socialdemokraternas partikansli.
– Vi har lärt oss mycket om hur vi kan använda tekniken, berättar Mikalai.
Förbundet använder både Facebook, Twitter och V Kontakte – en rysk nätgemenskap som även är populär i Belarus.
MSD-MH är en oberoende organisation men samarbetar med det socialdemokratiska partiet och med den fria fackföreningsrörelsen. De största fackföreningarna är statligt styrda och är mer lojala med företagsledningarna än med arbetarna. Det har förekommit att människor fått sparken för att de gått med i det fristående facket. Situationen på arbetsmarknaden är besvärlig.
– Lönerna är ofta låga, särskilt för unga, berättar Dasha.
Många har svårt att ha råd med egen bostad och tvingas bo kvar hos sina föräldrar långt upp i åldrarna.
I november 2015 är det presidentval i Belarus. Nuvarande president Aleksandr Lukasjenka vann enligt de officiella siffrorna det förra presidentvalet med 80 procent av rösterna, men resultatet har inte erkänts av internationella observatörer. Oppositionen har inte någon större förhoppning om att vinna valet. Men den socialdemokratiska ungdomsrörelsen hoppas på ett bra resultat som kan bidra till någon form av överenskommelse mellan oppositionen och regeringen.
Belarus behöver förändring, men många är rädda för att landet ska splittras som Ukraina.
– Vi måste tro på förändring, säger Mikalai.
Text: Kalle Holmqvist