
Belarus: Oberoende fackförbund kämpar i motvind
Fjorton mil söder om Minsk ligger gruvstaden Saligorsk, fäste för en av Belarus oberoende fackföreningar. De fackligt anslutna motarbetas ständigt av arbetsgivare och det regimtrogna fackförbundet. Men de har trots det lyckats genomdriva förbättringar av löner och arbetsvillkor.– Jag är ganska ny på arbetsmarknaden. När jag anställdes på gruvföretaget erbjöd mig arbetsgivarna att gå med i det regimtrogna facket. De sa att det skulle underlätta för mig om jag ville göra karriär i företaget. Men min mamma är med i det oberoende facket. Hon skulle inte vilja att jag anslöt mig till det regimtrogna, säger Anna Handriko, sekreterare i kvinnoförbundet för Belarusian Congress of Democratic Trade Unions (BKDP) i Saligorsk.
Det regimtrogna fackförbundet är en kvarleva från Sovjetunionen. En organisation som bevakar arbetarna snarare än företräder dem. Att de försöker dra nyanställda sig med högre löner och karriärmöjligheter är inte ovanligt, menar Viktoria Jarosjevicj, koordinator i BKDP.
– Det händer att vi tappar medlemmar för att de erbjuds löneförhöjning om de lämnar de oberoende facken. Men många kommer sedan tillbaka till oss. För vi har reellt inflytande. Vi är att räkna med, säger Viktoria Jarosjevicj.
Hon berättar att de flesta arbetare i Belarus sedan några år är anställda på ettårskontrakt. Det innebär att anställningen omprövas en gång om året. Men i Saligorsk har de oberoende fackförbunden förhandlat fram att anställningarna ska förlängas automatiskt, om inte den anställda har misskött sig.
En annan strid ägde rum inför det att hockey-VM arrangerades i Belarus i maj 2014. Då skulle vinsten på många statliga företag gå till byggprojekt i Minsk, i stället för till löner eller förbättrade arbetsvillkor.
– Men det satte vi oss emot och vann. Här har en större del av vinsten gått tillbaka till de anställda i stället, säger Inna Teresjkova, koordinator i BKDP.
Det oberoende fackförbundet i Saligorsk startades strax efter Sovjetunionens kollaps. 1992 strejkade de i 42 dagar och lyckades sedan höja lönerna med 400 procent och driva igenom rätten till 66 dagars semester.
Men i dag hade det varit omöjligt att bygga upp en ny och stark oberoende fackförening från grunden. President Lukasjenka driver en allt mer repressiv politik. Och säkerhetstjänsten, som fortfarande heter KGB i Belarus, vet det mesta om vad som pågår bland fackligt anslutna och regimkritiker.
– Överallt finns det ögon och öron. Allt avlyssnas. Och på varje arbetsplats finns en tjänst som heter ”ideolog” – fast regimen inte har någon ideologi. Den personens roll är att dokumentera och rapportera om personalen, säger Aliaksandr Dounar, vice ordförande för det oberoende fackförbundet i Saligorsk.
Text och foto: John Runeson