
Belarus: Oppositionen vill ha ett rättvist val
Den socialdemokratiska oppositionen arbetar för att presidentvalet i Belarus i höst ska bli så rättvist och demokratiskt som möjligt.I Belarus (Vitryssland) är det svårt att vara oppositionell. De fackliga och politiska rättigheterna begränsas av lagar och presidentförordningar som tillämpas godtyckligt. Det socialdemokratiska partiet BSDP-Hramada arbetar för en demokratisk utveckling.
– Den första stora frågan som vi jobbar med är att vårt land ska vara oberoende och den andra är att fler ska dela demokratiska värderingar, säger Iryna Veshtard som är ordförande för partiet.
Presidentval i höst
Flera politiker vill kandidera till presidentposten. Men för att bli registrerad som presidentkandidat måste man samla in 100 000 namnunderskrifter. Det har alltid varit mycket svårt och i år är det ännu svårare. Ordföranden för den centrala valkommissionen i Belarus har nyligen föreslagit att valet ska hållas den 11 oktober, i stället för den 15 november som det tidigare har sagts. Det innebär att valkampanjen kommer att vara mycket kort.
BSDP-Hramada har i skrivande stund inte slutgiltigt bestämt sig för vilken kandidat de ska stödja i valet.
Men det viktigaste är att se till att valet blir så demokratiskt och rättvist som möjligt. Nuvarande president Aleksandr Lukasjenka vann enligt de officiella siffrorna det förra presidentvalet med 80 procent av rösterna, men resultatet har inte erkänts av internationella observatörer.
Valfusket i det senaste presidentvalet 2010 ledde till stora protester och drygt 700 personer arresterades, inklusive de övriga sju kandidaterna till presidentposten. En av dessa, socialdemokraten Mikalaj Statkevicj, avtjänar fortfarande sitt fängelsestraff.
Valobservatörer
BSDP-Hramada har redan nu börjat utbilda egna valobservatörer som ska vara med och övervaka valprocessen.
– Vi jobbar också med att öka medlemsantalet, berättar Iryna.
– Vi vill gärna att det bildas fler lokalavdelningar. I många städer finns människor som stöder oss, men ingen regional organisation.
Officiellt har partiet drygt 1100 medlemmar. Men många vill inte framträda öppet som oppositionella för då kan de råka ut för problem – till exempel ha svårt att få jobb eller komma in på universitetet. Partier måste registrera sig hos myndigheterna för att vara lagliga. När ett parti registrerar sig måste det lämna in listor med namn på alla medlemmar.
Den enda kvinnliga partiledaren
Just nu arbetar BSDP-Hramada med att öka den allmänna kännedomen om partiet och att det står för rättvisa. Man är också med och arrangerar en årlig konferens om jämställdhet.
Det finns för närvarande 15 registrerade partier i Belarus och Iryna är den enda partiledaren som är kvinna.
– Det finns mycket att göra när det gäller jämställdhet, konstaterar hon.
– Men i vårt parti är kvinnorna mycket aktiva.