Skriv ut
I jultider går tankarna till ett barn som föddes i Betlehem för två tusen år sedan. Men låt oss även ägna en tanke åt barnen i dagens Betlehem, i Palestina. De växer upp under svåra förhållanden. Men Palmecentrets samarbetsorganisation har aktiviteter som skapar glädje och framtidshopp. Visa ditt stöd med en julgåva!
Swisha
123 240 6072

Se filmen om Ayham, 11 år

Ayham och hans familj har levt i generationer i ett överbefolkat och trångt flyktingläger i Betlehem. Det är viktigt att barnen ibland får släppa stress och oro. Ayham gillar sin karateträning.

– Karate har gjort mig motiverad och medveten, säger han.

Läs mer: Ayham, 11 år: Karate har gjort mig motiverad och medveten

 

Se filmen om Haya, 7 år

– Jag och min lillebror blir inte så rädda när vi hör hur det smäller, men vi går alltid hem till mamma när det händer, berättar Haya, 7 år.

Hon bor med sin familj i Betlehem, i ett hus bara några meter från muren.

I somras deltog Haya på ett sommarläger som ordnades av Palmecentrets partner i Palestina. Där fick hon simma, måla och dansa zumba.

Läs mer: Haya, 7: Jag vill bli läkare när jag blir stor

 

Se filmreportaget om barnen i Betlehem:

Ställ upp för barnen i Betlehem, och alla andra som behöver vår solidaritet. Swisha till 123 240 6072, eller ge en gåva med bankkort här. Du kan också bli månadsgivare till Palmecentret.

 

Fakta Palestina

Västbanken, Östra Jerusalem och Gaza ockuperades av Israel efter sexdagarskriget 1967. Palestinierna fick under 1990-talet begränsat självstyre på Västbanken. Israel lämnade Gaza 2005 men behöll kontrollen över tillfartsvägarna. Det palestinska styret splittrades 2007 mellan Hamas i Gaza och Fatah på Västbanken. Fredsprocessen når inga framsteg och Israel fortsätter att bygga nya bosättningar på ockuperad mark. På Västbanken och i östra Jerusalem bor i dag omkring en halv miljon israeliska bosättare vars bosättningar upptar mer än 42 procent av Västbanken. Den israeliska ockupationen är illegal enligt FN och folkrätten.

Palmecentrets arbete i Palestina

Sammanlagt 16 projekt, på Västbanken, Gaza och i Jerusalem. Projektsumma 2018:  11 130 000 kronor. Nio organisationer från svensk arbetarrörelse deltar i projekten.

De organisationer som Palmecentret samarbetar med arbetar för att förändra samhället, både för kvinnor och män. Målet är att trots ockupationen ändra sociala normer och vanor som bromsar social, politisk och kulturell utveckling. Några exempel: Organisationen Ta´awon lär målgruppen att granska makten och kräva ansvarstagande.  Palestina Peace Coalition utbildar unga ledare som förespråkar dialog i varje konfliktlösning. Organisationerna Yalu och Al Murtaqa ger röst till marginaliserade kvinnor medan Diyar lär konstnärliga ungdomar att vara aktiva medborgare. Alla bidrar till att lägga grunden för ett fritt och demokratiskt Palestina.

 

Läs mer om Palmecentret och Palestina 

Krönika:Både det palestinska och det israeliska folket har rätt att leva i fred
Debatt: Som vänner till Israel är vi djupt bekymrade över i vilken riktning landet håller på att utvecklas
Reportage från Jerusalem: Motarbetad förening förändrar ungdomars liv men trakasseras av myndigheterna
Reportage: Al-Marfa på Västbanken hjälper barn att sätta ord på sina känslor
Reportage: Projektet som förändrar hela livet för kvinnor i Hebron

 

Till toppen av sidan
Karate har gjort mig motiverad och medveten.
– Ayham, 11 år

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...