Skriv ut
Du kan bidra till arbetet med att påverka andra och bilda opinion för viktiga rättvisefrågor på många olika sätt. Både här hemma och ute i världen är det bästa sättet att påverka att gå samman med andra som vill samma sak. Tillsammans är vi starkare.

Palmecentrets verksamhet är fokuserad på att stärka människors arbete för demokrati, mänskliga rättigheter och fred. Genom att öka kunskapen i Sverige om situationen i fattiga länder, kan fler bli engagerade och ge sitt stöd till kampen för förändring. Att bilda opinion och försöka påverka beslutsfattare är en viktig del i det internationella solidaritetsarbetet. Det kan till exempel gälla att övertyga svenska affärer att märka varor från illegala bosättningar i Palestina så att konsumenterna har möjlighet att välja bort dem eller att försöka förmå EU:s medlemsländer att inte skriva under handelsavtal med Marocko så länge landet ockuperar Västsahara. Här är några tips på vad du kan göra för att bilda opinion:

Uppmärksamma det ni gör!

Det ni gör är ofta unikt och sannolikt gör ingen annan på er ort eller i er stad samma sak. Därför har det ett nyhetsvärde för er lokalmedia. Passa gärna på då något särskilt händer, till exempel när:

  • ni har besök från samarbetspartners: Erbjud media att intervjua era gäster och att följa med dem under delar av deras program, till exempel när de besöker skolor och arbetsplatser.
  • ni reser till projektet ni arbetar med: Kontakta media innan ni åker och berätta om resan och ert projekt. Ibland vill de intervjua både innan och efter. Undersök också gärna om media är intresserade av att ni direktrapporterar från där ni är, till exempel genom att skriva krönikor eller bli intervjuade över telefon.
  • ni anordnar möten och aktiviteter knutna till projektet: Kontakta media när ni ska dela ut flygblad, ha demonstrationer eller annat knutet till projektet.

Skriv en insändare eller debattartikel

Vänd dig till din lokaltidning eller medlemstidning. Fråga andra om de vill skriva under. Bilda allianser. Tänk på att för lokal media är den lokala vinkeln viktig. Alltså vad som just händer på er ort eller vad just ni från er ort gör när ni reser ut i världen. Om det finns två lokaltidningar på er ort bör ni tänka på vem ni vill kontakta. De blir oftast inte glada när de märker att ni har gett exakt samma nyhet till deras konkurrent.

Starta en namninsamling

En namninsamling eller ett upprop kan visa att många står bakom ett visst krav eller fråga. Insamlade namn kan sedan överlämnas till beslutsfattare och användas vid kontakter med media. I dag finns flera gratistjänster (reklamfinansierade) för att skapa namninsamlingar via nätet. Genom att använda sociala medier är det lättare att nå ut till många med sin insamling. Kan så klart gärna kombineras med en insamling på papper.

Skriv en motion

Du kan påverka beslutsfattare på flera sätt. Riksdagsledamöter kan lämna in motioner under den så kallade allmänna motionstiden, två veckor under hösten. Kontakta riksdagsmän som ni tror delar er åsikt och erbjud er att skriva underlag till en motion. I Socialdemokraterna Åmåls motionsskola finns bra tips om vad man bör tänka på när man skriver en motion.

Kortfilm om att kommunicera

Se hur bland andra S-studenters Burmautskott arbetar för att bilda opinion och hör tips från kommunikationsexperter. Filmen är ett par år gammal men innehållet är fortfarande relevant:

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...