
Bosnien och Hercegovina: Fler jobb är viktigast
Irma Maric är internationell sekreterare för Socialdemokratiska ungdomsförbundet i Bosnien och Hercegovina. Hon är 30 år och beskriver sin hemstad Sarajevo som multikulturell, där många olika typer av människor, religioner och kulturer blandas.Ungdomsarbetslösheten i Bosnien och Hercegovina är enorm, berättar Irma Maric. 50–60 procent av de unga är arbetslösa. Många av dagens unga utbildar sig på universitet men trots det får de inga arbeten och kan tvingas jobba gratis under flera år för att längre fram kanske kunna få ett jobb.
– Vi är en förlorad generation, många tvingas gå hemma och vara sysslolösa. Vi som är landets framtid får inte chans att visa vad vi går för. Som tur är har vi gott om humor och försöker skratta även om samhället vänder oss ryggen, säger Irma Maric.
Hon är ändå hoppfull och menar att unga människors framtid kan förändras eftersom det finns en ny generation yngre politiker som vill och kanske kan göra det som behövs. Ett EU-inträde kan också vara en del av lösningen menar Irma Maric.
– EU har rättigheter och arbeten – till en skälig lön – det behöver Bosnien och Hercegovina och det är viktigt för att människor ska kunna leva. EU har pengarna som kan hjälpa oss och andra ur kriser. Arbete och utbildning kan ske i olika länder genom att nationella gränser suddas ut. Det är bra att lära och influeras av andra och sedan ta med kunskapen tillbaka, säger Irma Maric.
Arbetslösheten är det absolut största problemet och det är viktigt att det tas krafttag av politikerna för annars kommer unga att tvingas lämna landet menar hon. Detta är redan nu ett stort problem och det lär inte bli bättre om inget görs.
– Politikerna har till uppgift att se till att människor kan och vill stanna kvar. Men det finns mycket problem med korruption och inget tydligt arbete görs för att motverka den. Det är ett utbrett problem att människor anställs för att de känner någon och inte för att de har rätt kunskaper för tjänsten.
Irma Maric tror att EU kan hjälpa Bosnien och Hercegovina att förändra det som behövs, till exempel måste konstitutionen ändras så att alla får lika rättigheter och möjligheter i landet oavsett etnisk tillhörighet.
I framtiden hoppas Irma Maric att alla människor ska få vad de har rätt till. Hon säger att de äldre som har arbetat hela sina liv är värda att få gå i pension.
– Jag har tur för jag har ett arbete och har därför råd med en egen lägenhet. Jag vill stanna i Bosnien och Hercegovina och arbeta för de som inte har jobb, bostad och den trygghet som jag har. Men om jag inte hade ett arbete att gå till skulle jag vara tvungen att flytta, det skulle inte vara hållbart här då.
Text: Kerstin Mikaelson