Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-09-01
Alla case

Bosnien och Hercegovina: Många utmaningar för unga

Det finns många problem att lösa men kämpar man finner man en väg, säger Katarina Vuckovic, projektkoordinator på Kult, som arbetar för ungas rättigheter.

Livet som ung i Bosnien och Hercegovina präglas av osäkerhet och oro inför framtiden. Ungdomsarbetslösheten ligger på runt 60 procent och många unga vill flytta till andra länder i Europa. Palmecentrets samarbetspartner Kult i Sarajevo arbetar för ungas rättigheter.

Ett sätt att få unga att delta i samhället

­­- Jag är projektkoordinator på Kult, vi arbetar med att främja icke-formell utbildning som ett instrument för att unga ska delta aktivt i samhället, säger Katarina Vuckovic.

Kult ska till Sverige på studiebesök i höst. Katarina Vuckovic är positiv till svensk ungdomspolitik och hoppas på ett utbyte av erfarenheter.

– Några av de bästa exemplen på ungdomsaktiviteter är svenska. Målet med besöket i Sverige är att dela kunskap och erfarenheter genom nätverkande, samarbete och lärande. Samtidigt kan vi bygga partnerskap för framtida projekt.

Kämpa för att uppnå något

Framtiden är oviss, men Katarina Vuckovic har hopp och är beslutsam om att man måste kämpa för att uppnå något.

– Jag tror att vara ung i dag är en utmaning i hela världen. I Bosnien och Hercegovina har de unga lite fler och annorlunda utmaningar än i väst. Likväl har unga det likadant på många sätt. Att vara ett övergångsland med mycket administration är svårt. Det finns många problem att lösa men kämpar man finner man en väg. De 16-åriga pojkarna som vann U16 i basket visade oss att saker kan vara svåra, men är väldigt möjliga, avslutar Katarina Vuckovic och refererar till Bosnien och Hercegovinas U16-vinst i de europeiska mästerskapen.

Text: Petter Holmgren