Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-11-05
Alla nyheter

Kan valet i Burma leda till förändring?

Den 8 november går Burma till val och de flesta bedömare tror att oppositionen kommer att vinna.

I Burma (Myanmar) tog militären makten i en kupp 1962. Sedan slutet av 1980-talet har det funnits en stark och internationellt känd demokratirörelse i landet. Oppositionspartiet NLD – National League for Democracy (Burma är en gammal brittisk koloni och partierna använder ofta engelska beteckningar) vann en överlägsen seger i valet 1990, men militären vägrade lämna ifrån sig makten och ogiltigförklarade valet.

Mandalay ett starkt fäste för oppositionen

Parlamentsvalet 2010 bojkottades av NLD eftersom de inte ansåg att valet skulle gå rätt till. Men i årets val, som hålls den 8 november, ställer partiet upp och hoppas kunna bilda regering.

Mandalay, som är en av Burmas största städer, är ett starkt fäste för oppositionen. På många ställen hänger bilder på Aung San Suu Kyi, partiledare för National League for Democracy – som länge varit den mest kända företrädaren för Burmas demokratirörelse. Hon fick Nobels fredspris 1991.

NLD tror på seger

På NLD:s lokala högkvarter i Mandalay är stämningen hög. Alla är övertygade om att NLD kommer att vinna valet, frågan är bara hur stort.

– Vår första prioritet är förändring, säger U Shwe Hla från NLD i Mandalay.

Ett av NLD:s viktigaste krav är en grundlagsreform. I dag utses många viktiga poster direkt av militären. Inte minst utser den 25 procent av platserna i parlamentet.

– Vi vill att presidenten och parlamentet ska väljas direkt av folket, säger U Shwe Hla.

Valet har delvis präglats av våld och aggressivitet. Det finns en stark fundamentalistisk buddhistisk rörelse som hetsar mot Burmas muslimska minoritet och varnar för att Burma kommer att bli muslimskt om oppositionen vinner. NLD:s kandidater har bland annat utsatts för stenkastning.

Problem med röstningen

Det har även funnits problem med själva valprocessen. Många i Burma har inga riktiga id-kort och röstlängderna är bristfälliga. Man måste rösta i den stad där man är skriven, men det är vanligt att vara skriven på en annan ort än där man bor. Det gör att många inte kommer kunna rösta.

Militärens inflytande gör att det inte är säkert att oppositionen kan bilda regering även om den vinner valet.

Burma har förändrats

Men att oppositionen nu för tiden kan verka öppet är ändå ett tecken på att Burma verkar vara på rätt väg.

– Vårt land har redan förändrats, säger U Shwe Hla.