Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-11-08
Alla case

Burma: Kamp för arbetares och bönders rättigheter

I Burma arbetar oppositionspartiet DPNS, Socialdemokraternas systerparti, för böndernas och arbetarnas rättigheter. I valet på söndag ställer DPNS upp med egna kandidater på flera ställen.

Söndagen den 8 november är det val i Burma (Myanmar), där militären styrt sedan en kupp 1962.  Militären kontrollerar alla viktiga samhällsinstitutioner, till exempel valmyndigheten. Det har rapporterats om fusk med vallängden. Enligt BBC har hundratusentals personer – bland annat de som tillhör den etniska minoritetsgruppen rohingya – förnekats rätten att rösta. Dessutom är militären garanterad 25 procent av platserna i parlamentet.

Många menar därför att valet knappast går fritt och rättvist till. Däremot finns det en stor skillnad jämfört med tidigare och det är att oppositionen nu kan verka relativt öppet.

Aktivister från DPNS. Foto: Palmecentret

DPNS – Democratic Party for a New Society (Burma är en tidigare brittisk koloni och engelska är fortfarande ett viktigt språk, bland annat använder många partier engelska beteckningar) som är Socialdemokraternas systerparti, var tidigare olagligt men lyckades bli registrerat som officiellt parti 2014.

Burma har ett system med majoritetsval så i vissa valkretsar stödjer DPNS kandidater från det största och mest kända oppositionspartiet National League for Democracy (NLD), som leds av Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi.

Aung Moe Saw. Foto: Palmecentret

– I de områden där vi ställer upp med egna kandidater har kampanjen gått bra, berättar Aung Moe Saw som är partiledare för DPNS.

Efter att ha levt i exil i Thailand i 25 år kom han tillbaka till Burma för några år sedan.

– Vi har satsat på att knacka dörr och presentera våra kandidater. Vi har 50 lokala avdelningar runt om i landet.

May Phyu Swe är DPNS kandidat till det regionala parlamentet i Mandalay, där partiet hoppas få fyra platser.

May Phyu Swe. Foto: Palmecentret

– Jag vill vinna så att jag kan arbeta för landsbygdsbefolkningen, särskilt kvinnorna. Jag kommer själv från en liten by, berättar hon.

Inför valet i Burma på söndag lyfter DPNS framför allt fram arbetares och bönders rättigheter. En viktig fråga just nu är att militären försöker ta över böndernas jord för att sedan låta utländska investerare exploatera den. I vissa natursköna områden, där det dessutom finns bevarade palats och tempel från 1400-talet, vill man fördriva lokalbefolkningen och i stället bygga lyxhotell för turister och affärsmän.

DPNS samarbetar med bondefackföreningarna och hjälper till att organisera bönderna så att de ska kunna stå upp för rätten till sin jord.

DPNS har också ett ungdomsförbund, Youth for a New Society (YNS), som samarbetar med svenska SSU. YNS deltar i moderpartiets kampanj inför valet på söndag. Ungdomsförbundet arbetar även med utbildning och kultur för unga burmeser. I vissa byar har till exempel YNS lokalavdelningar startat upp egna bibliotek.