Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2017-02-08
Alla nyheter

Larm om barnarbete i textilindustrin i Burma

En stor del av de kläder som svenska storföretag säljer produceras i Burma. Men enligt en ny holländsk rapport förekommer både barnarbete och tvångsarbete på fabrikerna.

Exporten från Burma/Myanmar har ökat kraftigt efter att de ekonomiska sanktionerna hävdes 2015. Burmas största exportmarknad är EU och den viktigaste varan är kläder.

Frida Perjus

H&M är ett av de klädföretag som har valt att lägga produktion här. Men Swedwatch – en ideell förening där bland annat Svenska kyrkan och Naturskyddsföreningen är medlemmar – slår nu larm om att det finns barnarbete bakom H&M-kläder i Burma.

Swedwatch hänvisar till rapporten The Myanmar Dilemma från den holländska organisationen SOMO, som har intervjuat 400 anställda på 12 fabriker i Burma. Enligt rapporten är det vanligt med barnarbete och för långa arbetsdagar. Det förekommer även tvångsarbete.

Anklagelser om barnarbete i de fabriker som H&M använder sig av framfördes även i Expressen i höstas.

– Det är viktigt att svenska företag respekterar mänskliga rättigheter. Man kan inte frångå sitt ansvar genom att bara flytta produktionen utomlands. På sikt är starka fackföreningar i alla länder det enda sättet att garantera ett mänskligt arbetsliv. Därför stödjer vi arbetare som organiserar sig för bättre villkor, säger Palmecentrets Burmaexpert Frida Perjus.

Stöd kampanjen Frihet! Bekämpa slaveriet!