Skriv ut
Burma var länge en av världens mest slutna militärdiktaturer. På senare år har landet öppnats upp och flera positiva reformer har genomförts. I november 2015 hölls fria val för första gången på över 20 år. Det demokratiska partiet NLD vann med stor majoritet.

De senaste årens förändringar har gjort att flera av Palmecentrets partners har kunnat flytta hem från exilen och att andra har kunna börja verka mera öppet. Palmecentret och våra medlemsorganisationer och partners utbildar och stärker de som arbetar för en genuin demokratisk utveckling i landet: kvinnor, unga, arbetare och företrädare från olika etniska grupper.

Student and Youth Congress of Burma (SYCB) utbildar framtidens kvinnliga ledare. Forum for Democracy in Burma stödjer arbetare som för första gången organiserar sig i fackföreningar och Human Rights Defenders and Promoters (HRDP) bekämpar korruption och ställer ansvariga till svars.

Under 2013 startade HRDP med stöd av Palmecentret en kommunikationsutbildning för framtida försvarare av mänskliga rättigheter medan BWU med stöd av S-kvinnor i Hallsberg, utbildade över 1 600 kvinnor i mänskliga rättigheter, jämställdhet och om den politiska situationen i landet.

Fakta Burma 

Burma, som fram till och med 1948 var en brittisk koloni, har styrts av militären sedan 1962. I november 2015 hölls fria val för första gången på 25 år. Den demokratiska oppositionen vann en storseger. Men stora utmaningar kvarstår. Fortfarande pågår en väpnad konflikt mellan armén och etniska rebellgrupper i norra Burma. Och den muslimska minoritetsgruppen rohingya utsätts för förföljelse och allvarliga kränkningar.

Våra samarbetsprojekt genomförs tack vare medlemsorganisationerna: SSU, S-studenterS-kvinnor, LivsAkademikersossarna, ABF Stockholm, Sunderby folkhögskola, S-kvinnor i Hallsberg, Kommunal Bergslagen. Vissa projekt stöds också av Akademikerförbundet SSR.

Se S-studenters sida för deras verksamhet i Burma: Burmautskottet

Till toppen av sidan
Nu befinner vi oss i en sorts reformprocess. Men fattigdomen är stor och kränkningar av de mänskliga rättigheterna är utbredda.
- U Myint Aye, Human Rights Defenders and Promoters.

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...