Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2017-02-27
Alla case

Burma: Han fick rätt mot sockerplantagens ägare

Bara fyra månader efter att burmesiske U Ye Thein kom till Mae Sot i Thailand för att jobba råkade han ut för en olycka och förlorade benet från knäet och ner. Sockerrörsplantagen där han arbetade gav honom bara omkring 130 kronor i ersättning och hävdade att olyckan var arbetarnas fel.

U Ye Thein kunde inte jobba vidare och blev hemlös, men fick en fristad hos Palmecentrets partner YCOWA. De hjälpte honom med mediciner, behandling och boende tills han lyckades hitta ett nytt jobb.

Tack vare stödet från YCOWA vågade U Ye Thein stämma sockerplantagens ägare och fick rätt. Och över 13 000 kronor i ersättning.

– Jag blev väldigt glad när vi vann. Jag hade inte vågat hoppas på det. Jag har jobbat länge inom jordbrukssektorn och arbetsgivarna säger alltid att olyckor är arbetarnas eget fel. De tar inget ansvar.

Han säger att han först var rädd för att utmana företaget.

– Efter att ha pratat igenom saken med YCOWA började jag förstå att det var möjligt, att jag hade lagen på min sida. Nu har jag börjat tro på att det faktiskt går att få sina rättigheter respekterade. Jag hoppas att andra arbetare ser att även en enbent och illegal invandrare som jag kan få rätt. Det är fantastiskt.

U Ye Thein jobbar nu inom jordbruket men orkar bara jobba 50 procent efter olyckan. Resten av tiden hjälper han YCOWA.

– De har blivit en del av min familj, från tiden när jag bodde hos dem och de hjälpte mig. Nu vill jag bidra.

Han har inga planer på att åka tillbaka till Burma utan vill fortsätta jobba i Mae Sot och engagera sig i YCOWA.

– Jag vill hjälpa till så gott jag kan. Jag kan inte donera pengar men jag kan försöka samla in. De hjälpte mig när jag var utsatt och behövde hjälp.

Text och foto: Axel Kronholm

Läs mer om kampen mot vår tids slaveri i broschyren Frihet! Bekämpa slaveriet