Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-01-26
Alla krönikor

Det behövs fler röster för fred och försoning

Årets Olof Palme-pris går till palestiniern Mitri Raheb och israelen Gideon Levy.

Det är med glädje vi noterar att årets Olof Palme-pris, som delas ut av våra vänner i Olof Palmes minnesfond, går till den palestinske prästen Mitri Raheb och den israeliske journalisten och fredsaktivisten Gideon Levy. De får priset ”för deras modiga och oförtröttliga kamp mot våld och ockupation och för ett framtida Mellanöstern präglat av fredlig samlevnad och lika medborgerliga rättigheter för alla”, som det står i motiveringen.

Genom åren har vi på Palmecentret haft glädjen att själva samarbeta med pristagarna.

Gideon Levy har flera gånger varit i Sverige och deltagit i våra arrangemang, nu senast på ett seminarium som vi arrangerade tillsammans med ABF och Judar för israelisk-palestinsk fred (JIPF).

Mitri Raheb driver tillsammans med Palmecentret ett projekt för unga konstnärer från marginaliserade områden. Han är präst i Betlehem, som är en av de palestinska städer där det finns flest kristna. Under många år har han varit en stark röst för förståelse mellan olika religioner och folkgrupper. Han verkar för ett fredligt engagemang med hjälp av kultur.

Årets Palmepris är ett tydligt exempel på att det finns goda krafter som arbetar för fred på båda sidor.

I dag ser vi en dessvärre en upptrappning av våldet, även om Israel-/Palestinakonflikten just nu hamnat i skymundan på grund av det akuta läget i Syrien. Naturligtvis måste de palestinska knivattackerna på oskyldiga israeler fördömas men det gäller också att utreda de rapporter om ”olagligt dödande” från Amnesty som utrikesminister Wallström lyft fram.

Gideon Levy har försvarat henne i den israeliska tidningen Haaretz, och stött kravet på utredning. Ökat våld innebär ökad otrygghet för bägge sidorna. Det behövs fler röster som Gideon Levy och Mitri Raheb för att nå fred och försoning.

Text: Jens Orback