Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2018-05-31
Alla nyheter

Eren Keskin får Anna Lindh-priset

Människorättskämpen Eren Keskin från Turkiet har utsetts till årets mottagare av Anna Lindh-priset. Hennes arbete med att hjälpa våldsutsatta kvinnor, HBTQ-personer och andra förtryckta upphör aldrig trots att Keskin förföljs som oppositionell i Erdogans Turkiet.

Anna Lindh-priset har delats ut sedan 2004. Årets pristagare är Eren Keskin, turkisk människorättskämpe och advokat, som grundat en rättshjälpsorganisation med fokus på att hjälpa kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld, The Association of Legal Aid against sexual violence.Eren Keskin. Foto: Annika Torstensson.

Palmecentret stödjer organisationen sedan många år.

– Anna Lindh-priset har en stor betydelse för mig. Anna Lindh var en kvinnlig politiker som jag har hyllat och följt med beundran. Hon fortsatte Olof Palmes fredliga linje inom världspolitiken. Dessvärre tillät inte den normaliserade ondskan detta, precis som med Olof Palme. Att få ett pris tillägnad en sådan modig kvinna ger mig stor styrka. Jag är mycket hedrad, säger Eren Keskin.

Som en av många hårt kämpande oppositionella och aktivister i Turkiet, är hon förföljd och utsatt för hård press. Hon befinner sig för tillfället i husarrest och kommer inte kunna närvara vid prisceremonin.

– Även när hennes arbete lett till fängslande har hon fortsatt stå upp för mänskliga rättigheter utan hänsynstagande till politisk eller religiös bakgrund. Eren Keskins modiga röst behövs i dag mer än någonsin och utgör ett arbete helt i Anna Lindhs anda, säger Lena Hjelm-Wallén, ordförande Anna Lindhs minnesfond, i ett pressmeddelande.

Själva prisceremonin hålls på Anna Lindhs födelsedag den 19 juni, i samband med det årliga Anna Lindh-seminariet. Palmecentret är medarrangörer till seminariet tillsammans med Anna Lindhs minnesfond och Socialdemokraterna.

Text: Dan Wergelius