
EU borde inte vara tyst inför saudiskt förtryck
Saudiarabien har utvisat Kanadas ambassadör, stoppat nya affärskontrakt och ställt in flyg till Kanada – för att Kanadas utrikesminister vädjade om frihet för regimkritiker. EU bör bryta tystnaden och sluta upp bakom Kanada, skriver Anna Sundström.Saudiarabien rankas som en av världens hårdaste diktaturer. Förtrycket har på senare tid ökat. Trots kosmetiska förändringar avsedda att imponera på omvärlden, som till exempel att ge kvinnor rätt att köra bil.
Kanadas utrikesminister har vädjat om att syskonen Badawi ska friges. Den vädjan har fått Saudiarabien att utvisa Kanadas ambassadör, stoppa nya affärskontrakt, ställa in flyg till Kanada och avbryta ett program för stipendier för saudiska studenter i Kanada.
De länder och rörelser som tror på demokrati och yttrandefrihet måste nu tydligt visa sitt stöd för Kanada. Den tystnad som hittills rått kan inte få fortsätta.
Den saudiska regimen har vid flera tillfällen visat att man är beredd att agera utanför landets gränser för att driva igenom sina maktambitioner. Kriget i Jemen, blockaden av Qatar, kvarhållandet av Libanons premiärminister på ett sätt som närmast påminde om en kidnappning är alla händelser som visar på det. Närmandet mellan Saudiarabien, Israel och USA oroar, särskilt som president Trump inte visat något intresse att låta värnandet av demokrati och mänskliga rättigheter ha någon som helst prioritet i utrikespolitiken.
Så vad händer om omvärlden fortsätter huka, och låter varje stat och rörelse som på något sätt vågar yttra ett kritiskt ord mot Saudiarabien helt ensamt få bära konsekvenserna? Vi hamnar i ett läge när till slut ingen törs säga ifrån när demokratin kvävs och mänskliga rättigheter trampas på.
Det är dags att EU visar sitt stöd för Kanada. För människor överallt i världen, alldeles särskilt i Kanada, behöver det göras tydligt att Europa står bakom kravet på att demokratiska aktivister ska släppas fria, och fördömer de bestraffningsåtgärder som Saudiarabien riktar mot Kanada.
Text: Anna Sundström
Texten publicerades ursprungligen i Svenska Dagbladet.