Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-04-16
Alla nyheter

Hongkong: Fackligt stöd för feministiska aktivister

Fem kinesiska kvinnor som greps i mars har nu släppts fria, efter en stödkampanj från bland annat fackföreningsrörelsen i Hongkong.

Inför internationella kvinnodagen 8 mars greps fem kvinnor i Kina efter att ha förberett en flygbladsutdelning för att uppmärksamma sexuella trakasserier. Fallet har fått stor uppmärksamhet i och utanför Kina. Myndigheterna har också kritiserats för att inte ta problem med sexuella trakasserier på allvar.

Nu i veckan frigavs kvinnorna.

Hong Kong Confederation of Trade Unions (HKCTU), den fria fackliga landsorganisationen i Hongkong, är en av flera grupper som krävt att kvinnorna ska släppas. Bland annat har demonstrationer anordnats. HKCTU skriver i ett uttalande att de många protesterna varit en bidragande orsak till att kvinnorna släppts och att de kommer fortsätta bevaka situationen för feministiska aktivister i Kina.

HKCTU bildades 1990 och har drygt 160 000 medlemmar i ett 60-tal förbund och fackklubbar. Organisationen spelade en viss roll under demonstrationerna för demokrati hösten 2014.

– HKCTU i Hongkong är den enda fria fackföreningen i Kina. De kämpar inte bara för fackliga fri- och rättigheter utan också för demokrati. Därför är det viktigt att vi från svensk fackföreningsrörelse stöder dem, säger Pauli Kristiansson, internationell ombudsman på Livsmedelsarbetareförbundet.

Läs mer på HKCTU:s hemsida.

Text: Kalle Holmqvist