Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-10-30
Alla nyheter

Fackligt arbete i vårt östra grannskap

Medlemmar som tvingas ut i krig och blir dödade, förödande arbetslöshet och Europas lägsta löner - i denna svåra verklighet verkar de fackliga organisationerna i Ukraina just nu.

Därför manade svenska GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö Palmedagens deltagare till en applåd för de besökande fackliga representanterna från öst.

En av dem var Vasyl Andreyev, som inte bara är ordförande för Ukrainas byggnadsarbetarfack utan också är född i Ryssland och har en rysk fru.

– Det är inte alltid lätt. Det blir ofta hårda dispyter inom släkten. Det jag försöker säga är att det måste få ta sin tid nu att bygga upp Ukraina som ett fungerande land.

Vasyl Andreyev menade att det Ukraina nu behöver inte är att franska eller schweiziska företag söker sig till landet bara för att kunna betala 20 gånger lägre löner än till arbetskraften i sina hemländer. Däremot vore det betydelsefullt om fler europeiska politiker och fackföreningsrepresentanter besöker Ukraina för att inspirera och bidra med mod och idéer inför framtiden.

Sundström, Sjöö, Volkov, Andreyev

Fotograf: Mikael Algotsson.

Sergeii Volkov, vice ordförande i LO-distriktet i Kharkiv som ligger i nordöstra Ukraina, vittnade också om ett katastrofalt löneläge. År 2014 låg minimilönen på 100 euro i månaden och nu har den till följd av valutakursförändringar minskat till 52 euro.

– Det förstår var och en att på en så låg lön kan man inte leva ett värdigt liv.

Medan bland andra Kent Härstedt tidigare under Palmedagen uttryckt visst hopp om den nya regimen i Ukraina, kritiserade Sergeii Volkov neddragningar som regeringen beslutat om. Han efterlyste en genomtänkt socialpolitik med höjda löner, för att på så sätt skapa en inre konsumentmarknad och högre levnadsstandard. Det gäller även att få fler ukrainska arbetare att se att varje medlems aktivitet kan ge en sammanlagd positiv effekt.

– Det är vad vi måste sträva efter. Jag vet att ni kan stötta oss i detta, för ni inom den svenska arbetarrörelsen har ovärderliga erfarenheter.

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö sa att fackföreningsrörelsen har ett visst fungerande utbyte med bland annat Ukraina, men att mer absolut kan göras.

– Det jag framför allt tycker saknas i den allmänna debatten är geopolitikens konsekvenser. Vi hör här från våra fackliga vänner om de oerhört låga lönerna, om arbetslösheten och om enorma investeringar på den militära sidan. För inte bara i Ryssland utan även för Ukrainas ekonomi innebär den militära konflikten en enorm utmaning rent ekonomiskt. Det är viktigt även för oss i Sverige att se bakom geopolitiken. Vi behöver förklara, diskutera och se att det här handlar om att dagligen få mat på bordet för människorna i de här länderna.

Per-Olof Sjöö trodde också att inte alla förmår se vilken roll som fackföreningsrörelsen har för att bygga demokrati även i ett land som Belarus.

– Man bör hålla i minnet att inget land har blivit demokratiskt utan en stark och fri facklig rörelse.

Text: Fredrik Loberg
Foto: Mikael Algotsson