Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-03-05
Alla case

Kvinnokamp på Filippinerna

Det filippinska arbetarpartiet Akbayan jobbar aktivt med att organisera människor på gräsrotsnivå. Partiet har två platser i parlamentet och har bland annat drivit igenom en lag om rätt till sexualupplysning.

Fay Gumba och Bernardo Larin från Filippinerna besökte Stockholm tidigare i år och berättade lite mer om Akbayan, som är systerparti till Socialdemokraterna. Precis som den svenska socialdemokratin har Akbayan sin bakgrund i den fackliga rörelsen. Partiet bildades 1990 när olika fackföreningar, folkrörelser och allmänt radikala grupper bestämde sig för att bilda ett arbetarparti som kunde ställa upp i valen.

– Det var ett de första seriösa projekten för att delta i val, berättar Fay.

Tidigare hade vänstern varit skeptisk till att vara med i valen, bland annat eftersom de tyckte att det filippinska valsystemet fungerade dåligt.

Efter några år lyckades Akbayan ta sig in i parlamentet. I dag har de två mandat och ingår också i den breda regeringskoalitionen.
Bernardo Larin och Fay Gumba. Foto: Palmecentret
Parlamentsplatserna ger Akbayan utrymme i den offentliga debatten, men också möjlighet att föreslå nya lagar. Förra året vann Akbayan en stor seger när partiets förslag om en lag om reproduktiv hälsa gick igenom, trots hårt motstånd från den katolska kyrkans ledning – som har mycket att säga till om eftersom ungefär 80 procent av landets invånare är katoliker. Lagen innebär bland annat rätt till sexualupplysning, inte minst i skolorna, och bättre tillgång till preventivmedel.

Nästa steg är att kräva en allmän vårdreform. Bernardo berättar att sjukvården är mycket dyr och att Akbayan arbetar för att den ska bli gratis. Andra viktiga frågor är till exempel anställningstrygghet, miljöfrågor och rätten till bostad.

I förorterna finns det många problem med bostäder och Akbayan har satsat på att försöka hjälpa hyresgäster med juridisk rådgivning.

– Man behöver förstås inte vara med i partiet, vi hjälper alla, säger Bernardo.

– En annan fråga som är viktig för oss är att slåss mot diskriminering, särskilt av homo-/bisexuella och transpersoner, berättar Fay.

Partiet arbetar för en lag mot diskriminering på grund av till exempel kön, sexuell läggning och religion.

De radikala kraven och aktivismen på lokalnivå har gjort att partiet fått ökat stöd och nu har Akbayan lokalgrupper över hela landet. Många av de mest aktiva är kvinnor. Partiet har dessutom infört en regel om att minst 30 procent av de ledande posterna ska innehas av kvinnor.

Läs mer om Filippinerna.

Läs mer om Akbayan på partiets engelska hemsida.

Text: Kalle Holmqvist