Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2014-07-16
Alla nyheter

Filippinerna: Hjälpen har nått fram

När tyfonen Haiyan drog in över Filippinerna inledde Palmecentrets samarbetsorganisation Active Citizenship Foundation (ACF) en omfattande hjälpinsats. De distribuerade mat, dricksvatten, kläder, filtar och mediciner och upprättade provisoriska sjukvårdscentraler i drabbade områden.

Uppbyggnad efter tyfonen

Över 500 volontärer organiserade sig, sjuksköterskor, läkare, arkitekter och inte minst studenter som packade matpaket och dricksvatten. Fem månader efter att tyfonen slog till arbetar ACF med att bygga upp de raserade samhällena igen.

 

– Eftersom förödelsen är så stor har vi inte möjlighet att arbeta med alla områden som har drabbats. Vi har koncentrerat oss på områden som inte har fått någon hjälp av regering eller internationella organisationer, och där det finns organiserade grupper som vi kan samarbeta med för att förankra processen. Överallt där vi arbetar har de flesta byggnader förstörts, förutom alla hem även förskolor, skolor, vårdcentraler och kommunala byggnader, säger Arnold Tarrobago Villa, koordinator för ACF:s hjälpinsatser.

Sulangan i östra Filippinerna är en av de byar som ACF nu hjälper till att bygga upp. Där har ett fyrtiotal fiskare ett kooperativ sedan 1990.

– I stort sett alla fiskebåtar blev totalförstörda i tyfonen, bara åtta finns kvar. Utan båtar kan vi inte försörja oss, utan inkomster kan vi inte laga våra hus. Allt beror på båtarna, säger en av kooperativets fiskare under ett möte med ACF.

Fiskarkooperativet i Sulangan ska få nya båtar av glasfiber, i stället för de gamla av trä. Enligt officiell statistik har över 140 000 fiskebåtar förstörts av tyfonen och det är allvarligt i en region där de flesta samhällen är helt beroende av fiskenäringen.
En båt med motor kostar minst 6 000 kronor. Det är en förmögenhet för de flesta invånare i Sulangan.

– Genom att stödja kooperativ med fungerande interndemokrati garanterar vi att medlen kommer många till del. Organisering är viktigt både för samhällets egen funktion och för förmågan att utkräva ansvar av staten. I den här byn får både ett kooperativ och den lokala administrationen hjälp, säger Arnold Tarrobago Villa.

Text och foto: Jonatan Karreskog

Artikeln är även publicerad i Internationella Socialdemokraten