
Filippinerna: Kamp för bättre arbetsmiljö
I maj omkom 72 arbetare i en brand i en skofabrik i Valenzuela utanför Filippinernas huvudstad Manila. Branden uppmärksammades även i svenska medier. Den filippinska fackföreningsrörelsen jobbar hårt för att arbetsmiljön ska bli säkrare.Branden på Kentex skofabrik i Valenzuela uppstod när en svets fick kemikalier att fatta eld. Branden varade i sju timmar och tog 72 arbetares liv. Endast 45 överlevde.
Arbetsmiljöreglerna har inte följts
I efterhand har det visat sig att företaget inte har följt de befintliga arbetsmiljöreglerna, bland annat när det gäller utrymningsmöjligheter. Fabriken borde också ha haft ett specialtillstånd för svetsen som orsakade branden.
Den fackliga paraplyorganisationen Sentro, som samarbetar med svenska Livs, Seko och Kommunal genom Palmecentret, kräver att villkoren förbättras så att inte något liknande kan hända igen.
Problem med korruption
Den internationella fackföreningsrörelsen har också reagerat. Bland annat har International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers’ Association (där Livs, Kommunal, Hotell- och restaurang och Unionen ingår) skrivit till den filippinska regeringen och krävt åtgärder för en säkrare arbetsmiljö.
– Det finns regler, men de efterföljs inte, berättar Josua Mata som är generalsekreterare för Sentro.
Josua Mata påpekar att arbetsmiljöinspektörerna till exempel inte har tillräcklig utbildning. Dessutom är korruptionen utbredd.
– Men även om inspektörerna skulle vara välutbildade, motiverade och inte korrupta, så blir det ändå svårt för dem att göra sitt jobb om det finns krafter som förhindrar dem.
Avregleringar och privatiseringar
Han menar att regeringen och myndigheterna är fixerade vid att attrahera investerare genom att underlätta för storföretagen. Många avregleringar och privatiseringar har gjorts. Till exempel har större företag fått tillåtelse till att göra sina egna säkerhetsronder.
Fackföreningsrörelsen kommer att delta i en statlig kommitté som ska utreda branden. Men i längden finns det bara ett sätt att få en bättre arbetsmiljö och det är att det finns lokala fackföreningar på arbetsplatserna som kan hålla koll.
– Om det finns ett lokalt fack så kan arbetarna kräva att företaget tar hänsyn till säkerheten. De kan begära inspektioner, övningar och så vidare, säger Josua Mata.
Det behövs en stark arbetarrörelse
I ett pressmeddelande citerar Sentro Rose Schneiderman, som var sömmerska och fackföreningsaktivist i USA i början av 1900-talet. Efter en fruktansvärd brand i en textilfabrik i New York 1911, som tog 146 människors liv, sa hon: ”Min erfarenhet säger mig att det är upp till arbetande människor att rädda sig själva. Det enda sättet de kan rädda sig på är genom en stark arbetarklassrörelse.”
– Det är intressant att redan för 100 år sedan fanns det en kvinna som var facklig aktivist och som sa samma sak som vi säger nu, förklarar Josua Mata.
Text: Kalle Holmqvist