Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-08-27
Alla case

Filippinerna: Kreativ facklig organisering

Fackföreningsrörelsen i Filippinerna är inte bara extremt fragmentariserad – den är också åldrande. Det är något som SENTRO Youth Council vill ändra på. – Vi vill politisera ungdomar och göra dem till förändringsaktörer, säger Joanna Bernice S. Coronacion.

SENTRO kan likställas med svenska LO. Joanna Bernice S. Coronacion, som gärna kallas Nice Coronacion, är ordförande för SENTRO Youth council. Hon berättar om hur arbetslivet kan se ut för unga i Filippinerna.

– Många jobbar med hushållsnära tjänster eller i den informella sektorn, men det är också vanligt att jobba på någon av Filippinernas många snabbmatskedjor. Här har inte McDonald’s lyckats konkurrera ut lokala kedjan JollieBee än. Och arbetarna på snabbmatskedjorna exploateras rejält. Få är äldre än 23.

Något som har uppmärksammats på kedjorna är så kallat ”charity work”, där de unga arbetarna förväntas jobba gratis före och efter öppethållandetiderna. Det kan handla om omkring tre timmar obetald övertid per arbetsdag som arbetstagarna har väldigt svårt att säga nej till.

– Arbetarna har sällan koll på sina rättigheter och vågar inte säga ifrån. Därför har vi kampanjen ”Respect fast food workers’ rights”, berättar Nice Coronacion.

I kampanjen har man arrangerat flashmobs, där unga som gillar att dansa organiserats för att demonstrera genom oväntade dansframträdanden vid snabbmatsrestauranger. På så sätt slår man två flugor i en smäll – man protesterar och ökar solidariteten mellan unga på samma gång. Och har roligt. Något som är väldigt viktigt vid organisering, menar Nice Coronacion.

– De flesta unga äter på snabbmatskedjor, så det är vår strategi att föra samman konsumenter och arbetare på ett kul sätt.

Eftersom det är i stort sett omöjligt att besöka snabbmatskedjor med facklig information, bjuder SENTRO Youth Council in till så kallade ”Happy camps”. Där får snabbmatsarbetarna träffas under trevliga former vid någon pool, syssla med team building och det viktigaste av allt: dela sina historier med varandra.

– Vi måste fråga dem ”vad är problemen på din arbetsplats?” Alltså ställa frågor, inte komma med svaren eller lösningarna. Det är så vi skapar riktigt engagemang, säger Nice Coronacion.

Text: Madeleine Bengtsson

[factbox]

Kampanjen Respect fast food workers’ rights genomförs i samarbete med bland annat svenska fackförbundet Livs.

Läs mer om Filippinerna.

[/factbox]