
Filippinerna: Längtar efter mormor varje dag
– Jag vill att mormor Sheilla ska komma och bo med oss. Varför måste hon jobba i Hongkong? Sofia, 9 år, har ögonen fulla med tårar när hon visar oss ett foto på sin mormor i fotoalbumet. Vi befinner oss i en litet samhälle i den filippinska provinsen Pangansinjan, drygt fyra timmar med bil från Manila.Sofia bläddrar vidare i fotoalbumet och visar ett kort på sin mamma.
– Mamma har blivit en ängel, förklarar Sofia innan hon brister i gråt. Hennes mamma insjuknade för knappt två år sedan i cancer. Mormor Sheilla Estrada som är hushållsarbetare i Hongkong satsade allt hon sparat ihop under många års arbete på att dottern skulle få en bra behandling. Men allt var förgäves. Sofias mamma avled efter en tid på sjukhuset.
Sheilas förhoppning att hon skulle kunna komma hem och följa barnbarnens uppväxt, något hon aldrig kunde göra med sina egna barn, grusades eftersom pengarna var slut.
Flera miljoner splittrade familjer
Sofia är bara en av flera miljoner filippinier med anhöriga som tvingas arbeta som migrantarbetare långt från hemlandet. I Filippinerna är det ont om jobb och de som finns är dåligt betalda och svåra att försörja en familj på. Resultatet har blivit att en stor del av landets välutbildade arbetskraft är migrantarbetare utomlands.
Sheilla Estrada har en examen i ekonomi men arbetar för en familj i Hongkong. Utöver arbetet sex dagar i veckan är hon ordförande för PLU, en fackförening för filippinska hushållsarbetare.
– Filippinerna är ett land där familjen spelar en stor roll. Därför är det djupt tragiskt att våra korrupta politiker struntar i sin egen befolkning och att flera miljoner människor tvingas bli migrantarbetare, säger Shiella Estrada.
Längtar efter mormor
När Sofia lagt ifrån sig fotoalbumet börjar hon berätta om sitt liv.
– I dag bor jag hos farmor och farfar men varje dag längtar jag efter mormor, förklarar hon. Jag älskar när vi skypar med varandra en gång i veckan men när vi slutat prata saknar jag henne ännu mer. När jag tjänar egna pengar ska jag köpa ett hus där mormor också kan bo.
Nästa dag berättar jag för Sheilla Estrada om vårt möte med Sofia. Det hörs på hennes röst hur jobbigt det känns för henne.
– Nyligen förnyade jag kontraktet med min arbetsgivare i Hongkong i ytterligare några år, säger hon. Det var mitt enda val eftersom alla mina besparingar försvann när jag betalade för min dotters sjukhusvård. Om det inte hade varit för mitt fackliga engagemang vet jag inte hur jag skulle orka gå vidare. Jag brinner för att hjälpa mina medsystrar och fackföreningar är ett av de få effektiva vapen vi arbetare har för att hävda våra rättigheter.
Text: Lennart Johnsson
Foto: Stefan F Lindberg
[factbox]
Globalt organiserar sig hushållsarbetare i den fackliga organisationen International Domestic Workes federation, IDWF. IDWF har för närvarande 59 medlemsorganisationer i 47 länder; organisationer som tillsammans har över en halv miljon medlemmar. Huvudkontoret finns i Hongkong. Kommunal och Palmecentret stödjer IDWF:s arbete för organisering, utbildning och påverkan i Indien, Malawi, Namibia, Filippinerna, Mexiko och Hongkong. [/factbox]