Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2014-07-18
Alla case

Filippinerna: ”Vi vill bidra med det vi kan”

Josephine Jecino Bendigo och hennes man Ernesto Jecino fick som många andra innevånare i byn Cabalawan, Filippinerna, sitt hus förstört av tyfonen. Nu har de skänkt 1500 kvadratmeter mark, där bostäder till 15 familjer ska byggas. Palmecentrets samarbetsorganisation Active Citizenship Foundation (ACF) står för material och byns innevånare hjälps åt att bygga husen.

Josephine Jenico Bedigo Foto Palmecentret– Eftersom ACF kan bidra med material ville vi bidra med det vi kan, och det är land, säger Josephine Jecino Bendigo.

I Filippinerna fortsätter återuppbyggnaden efter tyfonen Haiyan. På flera håll har det försvårats av svårigheten att få tag på mark att bygga på. I en del byar har registren över vilka som äger vilken mark försvunnit under tyfonen. Och byråkratin för att få bygglov är krånglig.

– Översvämningen förstörde vårt hus. Nu bor vi under en presenning. Men vi vill att fler ska få möjlighet att bygga upp sina hus igen och därför ger vi bort marken, säger Ernesto Jecino.

ACF arbetar tillsammans med lokala samhällen för att bygga bostäder och vårdcentraler och distribuera fiskebåtar. Officiella siffror säger att 140 000 fiskebåtar förstördes av tyfonen. Detta i en region där många byar är helt beroende av fiskenäringen.

– För att människor inte ska vara beroende av matpaket för att överleva måste de kunna försörja sig, och därför ser vi till att distribuera fiskebåtar till lokala organisationer som fiskekooperativ, säger Arnold Tarrobago Villa, ACF:s koordinator för hjälpinsatserna.

Text: John Runeson