Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-03-26
Alla case

Filippinerna: Viktig seger för facket

Nyligen fick 43 filippinska fiskeriarbetare komma hem efter att ha varit strandsatta i Indonesien i över fem månader. Den filippinska fackföreningsrörelsen har jobbat hårt med frågan.

I höstas ingrep indonesiska myndigheter mot ett av det filippinska storföretaget Citra Minas fiskefartyg, som inte hade tillstånd för att fiska. De 43 fiskeriarbetarna blev kvarhållna i indonesiskt förvar, under usla förhållanden.

När den fackliga organisationen Sentro fick veta det bestämde de sig för att agera och organiserade en kampanj. De menade att det är orimligt att arbetare ska kunna råka illa ut för att företagen de är anställda på inte sköter sig.

Nu rapporterar Sentro att fiskeriarbetarna fått komma hem till Filippinerna, efter nära fem månader i förvar. Det är en stor framgång och ett tecken på att den filippinska fackföreningsrörelsen växer sig starkare.

Kampanjen för att de 43 fiskeriarbetarna ska få komma hem har bedrivits tillsammans med den internationella fackliga branschorganisationen IUF (International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers’ Associations)

Sedan tidigare stödjer Sentro strejkande arbetare på Citra Minas tonfiskfabrik i General Santos. Citra Mina anklagas för att motarbeta facklig organisering och för att ha avskedat arbetare som gått med i facket.

– Vi har lyckats med hjälp av solidaritet. Det var de strejkande som tog det första initiativet till att befria fiskeriarbetarna, säger Josua Mata som är generalsekreterare på Sentro.

Arbetet för att organisera anställda i fiskeindustrin har bland annat skett i samarbete med svenska fackförbundet Seko.

I förra veckan hölls en offentlig utfrågning i Filippinernas parlament efter en begäran av två ledamöter från arbetarpartiet Akbayan, Socialdemokraternas systerparti. Enligt facket har företaget vägrat ta sitt ansvar för de strandade fiskeriarbetarna. Som ett resultat av utfrågningen kan nu filippinsk arbetsrättslagstiftning komma att ses över.

Läs mer om de 43 fiskeriarbetarna hos IUF.

Läs mer om strejken på fiskerifabriken hos Livsmedelsarbetareförbundets tidning Mål & Medel.

Text: Kalle Holmqvist