Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2018-08-03
Alla nyheter

Fusk eller rättvisa val i Zimbabwe?

Ett rättvisande valresultat eller fusk? Det är frågan som ställs både i Zimbabwe och omvärlden. Resultatet från måndagens val har nu publicerats och den sittande presidenten Mnangagwa har utropats som segrare.

Thoko Matshe som är Palmecentrets anställde i södra Afrika har sin personliga uppfattning klar.

– Valresultatet är korrekt. Oppositionen har förlorat i en öppen och ärlig kamp, säger hon.

– Men valet är samtidigt orättvist i den bemärkelsen att det är Zanu-PF som är staten, och har så mycket mer resurser och möjligheter att agera.

/ AFP PHOTO / MARCO LONGARI

Anna Sundström, generalsekreterare för Palmecentret, säger att osäkerheten består.

– I huvudsak verkar valet ha gått rätt till, men det finns rapporter om oegentligheter som måste klargöras. Oppositionen har helt klart haft sämre förutsättningar att bedriva valkampanj, säger Anna Sundström.

Thoko Matshe säger att bland de organisationer som Palmecentret samarbetar med finns en besvikelse över splittringen inom oppositionen inneburit att framgångarna i parlamentsvalet inte blivit större.

– De organisationer Palmecentret samarbetar med står alla för demokrati och förändring, säger Thoko Matshe.

– Min åsikt är att oppositionen skulle ha satsat mer kraft på att vinna parlamentsplatser än på att vinna presidentvalet. Det är inte realistiskt att tro att Mnangagwa skulle förlora presidentvalet.

Thoko Matshe

Efter att regeringssidans seger i parlamentsvalet annonserats bröt det ut oroligheter i huvudstaden Harare. Regeringen satte in militär mot de protesterande och flera personer dödades.

– Men för närvarande är läget lugnt. Jag befinner mig här i Harare, och just nu är folklivet på gatorna helt normalt. Och jag tror inte att det kommer att bryta ut nya våldsamheter, men det är för tidigt att säga något bestämt om, berättar Thoko Matshe.

BJÖRN LINDH