Skriv ut
Palmecentrets tidigare insamlingar har gett resultat och hjälpen har nått fram. Här presenteras några av de senaste insamlingarna och hur det gick.

Gemensamt för specialinsamlingarna har varit att vi har sett ett stort behov av stöd och att det har funnits en naturlig mottagare för insamlingen. Ofta betyder det att Palmecentret redan har en partner som arbetar med frågan i berört land. Tidigare har Palmecentret bland annat samlat in till människor på flykt från Syrien samt till Filippinerna efter tyfonen Haiyan. Här kan du läsa om resultatet av de  senaste insamlingarna.

 

Insamling till värvningsbuss till facket i Zimbabwe

Lantarebtarfacket i Zimbabwe värvar med nya bilen

Över 280 000 till organisering!

Under 2016 samlade Palmecentret in pengar till förmån för lantarbetarfacket GAPWUZ i Zimbabwe. Målet var att förbundet skulle kunna köpa en vävningsbuss för att åka runt på farmerna och organisera medlemmar. Att arbeta fackligt i Zimbabwe är farligt och hårt – facket motarbetas av både regimen och farmägare och lantarbetare lever under ständiga hot. Tack vare bidrag ifrån enskilda givare och LO Sverige har GAPWUZ  köpt två större bilar som är i fullt bruk för att nå avlägset belägna farmer.

läs mer här.

Med hjälp av bilarna hade GAPWUZ i början av året värvat 647 nya medlemmar, många av dem på farmer dit de tidigare inte kunnat ta sig, och organiseringen fortsätter. Cirka 150 000 av de insamlade medlen användes till bilarna, resten gick till egeninsatser för fackliga projekt.

Lyckad insamling för lantarbetare i Zimbabwe

Insamling till stöd för människor på flykt

450 000 kronor till människor på flykt!

Under hösten 2015 flydde miljontals människor undan inbördeskriget i Syrien och terrorgruppen IS. Situationen i Turkiet och Europa var kaotisk. Gränser stängdes framför flyktingarnas ögon och de tvingades sova utomhus och försöka hitta nya vägar. Tre partnerorganisationer delade ut insamlade medel: Syrian Women’s Network, SWN, Föreningens för avgiftsfri rättshjälp i Turkiet och Palmecentrets kontor i Serbien.

läs mer här.

Vi startade kampanjen efter förfrågningar från medlemsorganisationer och partners i Syrien, Turkiet och östra Europa. Insamlingen satte igång på allvar när Stefan Löfven skrev om den i ett mejl till alla S-medlemmar i början av september. Förutom gåvor från många privatpersoner donerade Handels en större summa. Därefter gav LO:s ungdomsforum kampanjen ett lyft genom att utmana LO-förbund att matcha gåvor som skänktes av deltagarna på forumet. Många av våra medlemsorganisationers tidningar skrev om kampanjen eller bjöd på annonser vilket bidrog till att människor fortsatte att skänka.

Syrian Women’s Network, SWN, delade med hjälp av volontärorganisationen Molham ut matpaket till utsatta flyktingar i och omkring den turkiska staden Gaziantep. Hjälpen nådde familjer som inte fick plats i flyktingläger utan bodde i källare, i uthus eller hos människor som hade öppnat sina hem. I den turkiska staden Bodrum delade vår partnerorganisation med hjälp av volontärer ut sovsäckar och hygienartiklar till kvinnor och barn samt frukostpaket. I Serbien fick syriska flyktingar som tvingades sova utomhus på sin långa väg mot trygghet sovsäckar och hygienartiklar. Utdelningen gjordes av Palmecentrets kontor i Serbien tillsammans med volontärorganisationen No Border.

Din hjälp når fram fortsätt skänka

”Alla insatser spelar roll”

Insamling till Västsaharas flyktingar

Nästan 90 000 till översvämmade flyktingläger!

Palmecentret inledde tillsammans med flera medlemsorganisationer en insamling efter att de västsahariska flyktinglägren översvämmades 2015. Enligt FN:s flyktingorgan UNCHR drabbades 25 000 av de totalt 165 000 människor som lever i lägren av skyfallen. Husen, som ofta är byggda i lera, trasades sönder. Mat och förnödenheter förstördes.

läs mer här.

Elektrikerförbundet var en av de medlemsorganisationer som skänkte till insamlingen liksom många privatpersonen. De insamlade medlen användes till mat och förnödenheter som delades ut av Palmecentrets partner Escuela Olof Palme.

Blixtaktion för Västsaharas flyktingläger

 

Insamling till Syriens lärare

Över 63 000 till syriska lärare!

Kampanjen Stöd Syriens lärare syftade till att lyfta fram en del av vår partnerorganisation Syrian Women’s Network breda arbete. De insamlade medlen användes i första hand till egeninsatserna till Sida för SWN:s projekt tillsammans med Hurras för att stödja lärare i flyktingläger.

läs mer här.

En stor del av de insamlade pengarna kom från vår medlemsorganisation Kommunal och resten från engagerade privatpersoner.

 Stöd Syriens lärare

Lärare med Syriens framtid i sina händer

Insamlingen ”Du och jag för Gaza”

Facebook delningsbild

Närmare 250 000 till humanitär hjälp och långsiktigt dialogarbete! Under några veckor från augusti samlade arbetarrörelsen in nästan 250 000 kronor till krigets offer i Gaza. Under Stefan Löfvéns sommartal i Vasaparken samlades 27 000 kronor in i bössor! Mer information om fördelning och resultat kan du läsa mer om här.

 

Filippinerna efter tyfonen Haiyan

770 000 kronor till fiskebåtar och vårdcentraler! Den 8 november 2013 drog tyfonen Haiyan in över Filippinerna. Det skulle visa sig vara den kraftigaste tyfonen som dragit in över land. På grund av Palmecentrets långa samarbete med den Filippinska arbetarrörelsen valde Palmecentret att inleda en kampanj till förmån för de drabbade. Hur pengarna användes av den Filippinska hjälporganisationen Active citizenship foundation (ACF) kan du läsa mer om här.

 

 Stöd de lurade kamerunska skogsarbetarna

Kamerun

35 560 kronor var till 45 lurade skogsarbetare! I januari rapporterade Uppdrag granskning på SVT om de nära femtio kamerunier som rest till Sverige för att jobba som skogsplanterare i Västerbotten. Företaget Skogsnicke AB lockade med avtalsenlig lön, 18 500 kronor i månaden. Ett halvårs jobb skulle ge motsvarande tre årslöner hemma i Kamerun. Men de blev lurade, det som väntade var istället ackordslön, olagliga avgifter och rena hot. Under tre veckor samlades 1 671 400 kronor in som sedan fördelas lika till de inblandade personerna. Mer om insamlingen och hur pengarna fördelades kan du läsa mer om här.

Har du frågor om Palmecentrets tidigare insamlingar kontakta insamlingsansvarig: jonatan.karreskog@palmecenter.se, tel 08-677 57 67.

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...