Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-07-06
Alla nyheter

HBT-socialdemokrater ny medlemsorganisation

HBT-socialdemokrater Sverige är numera en av Palmecentrets medlemsorganisationer.

Olof Palmes Internationella Center har nu 27 medlemsorganisationer. På årsmötet i våras valdes HBT-socialdemokrater Sverige in som ny medlemsorganisation i Palmecentret.

– Vi tycker Palmecentret är en viktig organisation som gör skillnad i världen och som kan knyta samman organisationer som vi kan samarbeta med, säger Madelaine Vilgren som är förbundssekreterare för HBT-socialdemokrater.

Förbundet har 15 lokalavdelningar, från Norrbotten till Skåne, och arbetar för homo-/bisexuellas och transpersoners rättigheter.

Homo-/bisexuella och transpersoner har förstås alltid funnits inom fackföreningsrörelsen och socialdemokratin. I slutet av 1980-talet började många tycka att det behövdes en egen organisation som kunde driva frågor om deras rättigheter inom partiet. HBT-socialdemokrater har sitt ursprung i Homosexuella socialdemokrater i Stockholm, som bildades 1988 och då var den första partipolitiska föreningen i sitt slag. Själva förbundet HBT-socialdemokrater bildades 2008.

Även om situationen för homo-/bisexuella och transpersoner på flera sätt förbättrats under de senaste 30 åren så finns det fortfarande mycket att göra. Dels i Sverige där det fortfarande är vanligt med diskriminering och fientliga attityder. Men givetvis också i andra länder.

HBT-socialdemokrater har sedan länge ett utvecklat internationellt solidaritetsarbete och är anslutet till den globala organisation ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association). Lokalavdelningen i Stockholm har tidigare också haft ett projekt i Ryssland tillsammans med Palmecentret.

En ny bok, ”Kärlek, kamp & reformer”, berättar om förbundets historia och om hbt-personer inom arbetarrörelsen. Bland annat återges en text som Olof Palme skrev i gaytidningen Revolt 1979, där han tar tydlig ställning för allas lika värde och mot diskriminering på grund av sexuell läggning.