Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2014-10-03
Alla debattinlägg

Hongkong: Fackföreningsrörelsen demonstrerar för demokrati

Stora demonstrationer pågår i Hongkong. Kraven är fria och demokratiska val 2017. Bland demonstranterna finns Palmecentrets partnerorganisation, Hong Kong Confederation of Trade Unions (HKCTU), som är Kinas enda fria fackförbund.

– Det är inte bara studenter som demonstrerar, utan människor i alla åldrar och med olika bakgrund, säger Pauli Kristiansson, internationell ombudsman på Livsmedelsarbetareförbundet (Livs), som är på plats i Central, Hongkong, och som också har hållit tal för demonstranterna. Central har varit en samlingspunkt för demonstrationerna sedan de drog igång den 22 september. De pågår nu på flera platser i staden.

– Just här i Central är det lugnt idag, fredag, men i stadsdelen Mongkok har precis demonstranterna blivit angripna och påhoppade av ett stort antal Beijing-anhängare. Polisen har fått kritik för att de inte gjorde tillräckligt för att förhindra angreppet.

– Hur det går för demokratin i Hongkong har förstås betydelse för demokratiska krafter i resten av Kina. Det är därför som kinesiska myndigheter vill inskränka demokratin här i Hongkong. De är rädda, säger Pauli Kristiansson.

Det var den 31 augusti som Kina gjorde klart att de endast kommer att tillåta kandidater som har godkänts av en nomineringskommitté att ställa upp i valet till Hongkongs högsta ledare, chief executive, som ska hållas 2017. Det kommer i praktiken innebära att valet kommer att stå mellan två tre kandidater som stödjer kommunistpartiet. Det betraktas av många som början på slutet för Hongkongs demokrati.

– Det här är ett vägskäl. Någonting måste hända. Annars riskerar Hongkong att bli lika illa som Kina.

HKCTU kräver att polisen slutar att använda våld mot demonstranterna och att Kina upphäver beslutet om att kommunistpartiet ska utse kandidater.

– För fackföreningsrörelsen är demokratin ett grundläggande element. Därför är det självklart att HKCTU stödjer de här demonstrationerna. Och förutom demonstrationerna pågår också strejker bland flera yrkesgrupper. Arbetare i Coca-Colas fabriker strejkar, och många lärare har upphört med den ordinarie undervisningen. Men de har stannat kvar i skolan och undervisar i stället eleverna i demokrati, säger Pauli Kristiansson.

Livs driver kampanjen Not OK Beijing! Stöd demokratin i Hongkong genom att skriva under namnlistan här: http://notokbeijing.org/

Text: John Runeson