Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2017-06-26
Alla case

Hongkong: Förändringen börjar på arbetsplatserna

Arbetarrörelsen i Hongkong har svårt att få igenom sina krav via parlamentet, eftersom många av ledamöterna tillsätts direkt av näringslivet. Facket försöker i stället organisera ute på arbetsplatserna.

Lee Cheuk-Yan, som besökte Sverige i våras, är generalsekreterare i den fackliga centralorganisationen Hong Kong Confederation of Trade Unions (HKCTU) . Han representerade också socialdemokratiska Labour Party som ledamot i Hongkongs egna parlament fram till senaste valet, då partiet gick tillbaka från fyra till ett mandat.

– Jag tror problemet är att demokratirörelsen är så splittrad. Folk är frustrerade, vi har kämpat i många år, men inte åstadkommit tillräckligt mycket förändring.

Hongkong avkoloniserades 1997 och är en del av Kina, men har ett visst mått av självstyre. Valen till Hongkongs parlament är endast delvis demokratiska.

Näringslivet tillsätter makthavarna

Lee Cheuk-Yan menar att arbetarrörelsen missgynnas av det orättvisa valsystemet. Hongkongs parlament (Legislative Council) skapades under den brittiska kolonialtiden. Av de 70 ledamöterna är det bara 40 som är folkvalda. Resten av ledamöterna väljs ur olika samhällssektorer, exempelvis näringslivet.

– Hur ska vi då arbeta för våra rättigheter, när styret är kidnappat av kapitalister? Vi kan inte göra oss beroende av myndigheterna, säger Lee Cheuk-Yan.

Han tror att svaret är organisering ute på arbetsplatserna. På sikt skulle det kunna leda till mer demokrati.

Det är inte alltid enkelt att arbeta fackligt. Arbetarna har inte rätt till kollektiva förhandlingar och det är också vanligt att människor får sparken för att de engagerar sig i facket.

Globala målen, mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.

Bättre villkor efter strejk

Men Lee Cheuk-Yan menar att det finns flera exempel på att arbetare har uppnått bättre villkor genom att sluta sig samman. För några år sedan gick till exempel hamnarbetarna ut i en flera veckor lång strejk.

– Det slutade med att de fick nästan 10 procent i löneförhöjning, säger Lee Cheuk-Yan.

En viktig fråga för arbetarrörelsen i Hongkong är kampen om arbetstiden.

– När första maj-firandet inleddes 1890 var det för att kräva 8 timmars arbetsdag. I dagens Hongkong arbetar många 12 eller till och med 14 timmar om dagen, säger Lee Cheuk-Yan.

Text: Kalle Holmqvist

Läs mer om facket i Hongkong.