Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-02-26
Alla krönikor

Hopp inför framtiden

Bristen på hopp är det största hotet mot vår säkerhet – både lokalt och globalt, skriver Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback.

I år är det 30 år sedan Olof Palme mördades, vilket bland annat uppmärksammas med en minnesdag på Kulturhuset i Stockholm den 28 februari, under rubriken ”En minnesdag med framtiden i fokus.”

Just när det gäller Olof Palme känns det extra viktigt att inte bara prata om det förflutna utan också om framtiden.

Palme_Eng-5_LargeEn av de mest kännetecknande sakerna för Palme var att han stod för en politik som gav framtidshopp – inte minst till unga människor. Efterkrigstiden var knappast en period som saknade utmaningar. Redan då fanns miljöproblem och ekonomiska kriser som akuta hot.

Det rådde kallt krig mellan två kärnvapenrustade stormakter som tävlade om att behärska världen – Olof Palme blev känd för sin kritik av USA:s krig i Vietnam och Sovjetunionens ockupation av Tjeckoslovakien.

Men Olof Palme – tillsammans med alla de människor som stod bakom honom – visade också att det finns alternativ. Vi kan välja fredliga lösningar i stället för väpnade konflikter. I grunden var Palme en framstegsoptimist som menade att världsproblemen går att lösa om vi arbetar tillsammans.

Jag tror att bristen på hopp är det största hotet mot vår säkerhet – både lokalt och globalt. Där det inte finns hopp växer frustrationen, hatet och våldet.

Om vi tittar ut i världen ser vi en rad olika kriser. Men vi ser också att det överallt finns människor som försöker göra världen lite bättre. Oavsett om det handlar om de stora världsfrågorna –  som fred och mänskliga rättigheter för alla, eller sådant som att organisera sig fackligt på jobbet eller arbeta för förbättringar av sitt bostadsområde.

Är framtiden mörk eller ljus? Det är det vi själva som avgör.

Text: Jens Orback