
Internet och sociala medier i auktoritära stater
Palmecentret har arrangerat en konferens där människor från Burma, Belarus och Iran fick möjlighet att utbyta erfarenheter och lära sig mer om internet och sociala medier.I förra veckan anordnade Palmecentret en konferens om ICT (Information and communications technology) på Bommersvik utanför Stockholm där 15 personer från Burma, Belarus och Iran träffades för att utbyta erfarenheter och lära sig mer om hur man använder internet och sociala medier i sitt arbete.
Under dagarna arrangerades det föreläsningar och workshops om allt från internetsäkerhet till videoproduktion.
– Arbetet med att spela in videoklipp, använda media och inte minst sociala medier är otroligt viktigt för oss. Vi har redan nu planer på att göra och sprida små dokumentärer om vardagen i Burma, berättade Julia Marip från organisationen Woman to women i Burma.
I Iran har journalister en nästan omöjlig situation och möjligheterna att skriva fritt är väldigt begränsade.
– Till och med kultur eller poesi kan tolkas som kritik av regimen och något som snabbt kan skapa en direkt farlig situation för journalisten, berättade Reza Haji Hosseini (Iran) som i dag arbetar som frilansjournalist i Malmö.
Därför är frågan om internetsäkerhet väldigt viktig i Iran.
Jeva Hilevich från Belarus är aktiv inom en kulturorganisation som bland annat arbetar med att möjliggöra för fler att kunna tala belarusiska.
– Att få träffa människor från andra delar av världen som lever under förtryck är otroligt intressant och det ger också många nya perspektiv.
Jeva hoppades också att kontakten mellan folket i Belarus och omvärlden ska stärkas.
– Den största risken för oss är att vi isoleras från omvärlden och det är otroligt viktigt att exempelvis studenter får möjlighet att studera i EU och att människor från Belarus får resa till resten av världen.
Julia Marip från Burma betonade också hur viktigt det är med internationell solidaritet.
– Att människor från hela världen uttalar sig om situationen i Burma är ett mycket viktigt moraliskt stöd för oss.
Text: Magnus Nilsson