Skriv ut
Kurderna i norra Irak har kämpat för självstyre sedan den brittiska kolonialtiden. De kontrollerar sedan 1992 tre provinser som, efter årtionden av splittring och inbördeskrig, nu styrs av en enhetsregering och ett gemensamt parlament.

Inom det partiinriktade demokratistödet samarbetar Socialdemokraterna genom Palmecentret med sitt systerparti Kurdistans patriotiska union (PUK). Samarbetet fokuserar främst på att etablera och stärka inkluderande demokratiska strukturer på organisations- och samhällsnivå, genom utbildningar och politiskt påverkansarbete.

Inom programmet organiserar Socialdemokraterna och Palmecentret återkommande konferenser för utbyten mellan de deltagande partierna. 2012 hölls en konferens i Suleymani med PUK som en av värdarna med temat Dialog och försoning. Läs en rapport från konferensen här.

Fakta Irakiska Kurdistan

Kurderna har sedan 1992 kontroll över tre provinser i norra Irak i det de själva kallar Irakiska Kurdistan: Duhok, Arbil ( Hewlêr på kurdiska ) och Suleymaniyah. Provinserna har en befolkning på minst fem miljoner. Under 2014 tog kurdiska styrkor kontroll över ytterligare landområden, inklusive staden Kirkuk.

 

Till toppen av sidan
Det är viktigt att skapa relationer och få kontakt med sin omvärld, att kunna visa att vi är ett folk som älskar livet och att vi därför förtjänar att leva.” Narmin Osman från PUK:s verkställande utskott.

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...