Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2014-07-16
Alla nyheter

Israel-Palestina: Fredlig lösning avlägsen

De senaste veckornas eskalering av våld, hämnd och hat i Israel och Palestina väcker stor oro. Endast med dialog och respekt för folkrätten kan en fredlig lösning nås, skriver Palmecentrets Isabel Lundin.

Ockupation är per definition våldsam. Våldet är ständigt närvarande och lågintensivt pågående. Men ibland flammar våldet upp och tar sig de mest vedervärdiga uttryck och lämnar även oss som dagligen arbetar med konflikten mållösa. Även den breda allmänheten påminns om den illegala ockupationen och brotten mot de mest fundamentala rättsprinciperna.

Palmecentret är djupt oroade över händelseutvecklingen och den tilltagande våldsanvändningen. Det är med nedslagenhet vi ser att det hopp som tändes med försoningsavtalet mellan Fatah och Hamas förbytts till en situation där en fredlig lösning är längre bort än på länge.

Att den israeliska regeringen som reaktion på mordet av de tre israeliska ungdomarna hotar att bygga nya bosättningar och ökar våldsanvändningen i Gaza kommer leda till ökade motsättningar och riskerar att antända fler våldsspiraler och skörda fler liv. Endast med dialog och respekt för folkrätten kan en fredlig lösning nås.

Text: Isabel Lundin